© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Po navodilih slaščičarskih mojstrov: kako pravilno stopiti čokolado


Barbara Slivnik
12. 8. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Čeprav lahko v teh vročih dneh čokolado brez težav zmehčamo že na okenski polici, mojstri prisegajo na naslednja navodila za topljenje čokolade.

topljenje čokolade.jpg
Pexels
Čokolado počasi stopimo nad vodno paro

Čokolada je muhasta, občutljiva predvsem na spremembe temperature in vlago, zato delo z njo zahteva zbranost in natančnost. Ponovimo, kako se lotiti topljenja čokolade, da bomo dosegli ravno pravšnjo teksturo za naše sladice.

LI2752180@marble-cake14509
Dober tek
Marmorirana pita s temno in belo čokolado ter kardamomom

Vodna kopel ali vodna para: klasika, ki vedno deluje

Čokolado lahko stopimo v vodni kopeli ali nad vodno paro. Za pripravo vodne kopeli v večjo kozico nalijemo toplo vodo, da sega do dveh tretjin višine posode, nato pa jo segrejemo na 70 °C. Vanjo postavimo manjšo posodo z nalomljeno čokolado in jo med topljenjem večkrat premešamo.

Najbolje bo, če bomo čokolado stopili v stekleni ali keramični posodi, saj se kovinska lahko hitro pregreje.

Čokolado nad vodno paro stopimo tako, da v manjšo kozico nalijemo dva prsta vode, nanjo postavimo kovinsko posodo z zaobljenim dnom, v kateri imamo nalomljeno čokolado, in počasi segrevamo, da voda zavre. Na zmanjšani temperaturi čokolado v posodi med topljenjem ves čas mešamo.

Topljenje v pečici: počasno, a zanesljivo

Pri topljenju čokolade v pečici moramo s termometrom skrbno nadzirati, da čokolada ne preseže določene temperature. Najvišja temperatura za belo in mlečno čokolado je 45 °C, za temno pa 50 do 55 °C (odvisno od vsebnosti kakava).

Čokolado lahko topimo v pečici tako, da pečico segrejemo na 50 °C brez ventilacije. Čokolado nalomimo v nepregorno posodo, postavimo v pečico in segrevamo, da se stopi, medtem pa občasno pomešamo.

Če želimo postopek pospešiti, lahko vključimo ventilacijo, vendar moramo ob tem posodo pokriti.

stopljena cokolada.jpg
Pexels
Stopljena čokolada kot iz sanj

Mikrovalovna pečica: hiter trik za neučakane

Če čokolado topimo v mikrovalovni pečici, to nastavimo na jakost 800 vatov in z več ponovitvami 30- do 45-sekundnih intervalov čokolado postopoma topimo, med intervali pa jo vedno premešamo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.