Po navodilih slaščičarskih mojstrov: kako pravilno stopiti čokolado
Čeprav lahko v teh vročih dneh čokolado brez težav zmehčamo že na okenski polici, mojstri prisegajo na naslednja navodila za topljenje čokolade.

Čokolada je muhasta, občutljiva predvsem na spremembe temperature in vlago, zato delo z njo zahteva zbranost in natančnost. Ponovimo, kako se lotiti topljenja čokolade, da bomo dosegli ravno pravšnjo teksturo za naše sladice.

Vodna kopel ali vodna para: klasika, ki vedno deluje
Čokolado lahko stopimo v vodni kopeli ali nad vodno paro. Za pripravo vodne kopeli v večjo kozico nalijemo toplo vodo, da sega do dveh tretjin višine posode, nato pa jo segrejemo na 70 °C. Vanjo postavimo manjšo posodo z nalomljeno čokolado in jo med topljenjem večkrat premešamo.
Najbolje bo, če bomo čokolado stopili v stekleni ali keramični posodi, saj se kovinska lahko hitro pregreje.
Čokolado nad vodno paro stopimo tako, da v manjšo kozico nalijemo dva prsta vode, nanjo postavimo kovinsko posodo z zaobljenim dnom, v kateri imamo nalomljeno čokolado, in počasi segrevamo, da voda zavre. Na zmanjšani temperaturi čokolado v posodi med topljenjem ves čas mešamo.
Topljenje v pečici: počasno, a zanesljivo
Pri topljenju čokolade v pečici moramo s termometrom skrbno nadzirati, da čokolada ne preseže določene temperature. Najvišja temperatura za belo in mlečno čokolado je 45 °C, za temno pa 50 do 55 °C (odvisno od vsebnosti kakava).
Čokolada, temno pivo in suhe slive - odlična kombinacija, kdo bi si mislil!
Čokoladni kipnik s temnim pivom in suhimi slivami
Čokolado lahko topimo v pečici tako, da pečico segrejemo na 50 °C brez ventilacije. Čokolado nalomimo v nepregorno posodo, postavimo v pečico in segrevamo, da se stopi, medtem pa občasno pomešamo.
Če želimo postopek pospešiti, lahko vključimo ventilacijo, vendar moramo ob tem posodo pokriti.

Mikrovalovna pečica: hiter trik za neučakane
Če čokolado topimo v mikrovalovni pečici, to nastavimo na jakost 800 vatov in z več ponovitvami 30- do 45-sekundnih intervalov čokolado postopoma topimo, med intervali pa jo vedno premešamo.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se