Jaša Jamnik razkriva recept za slavno lazanjo
Igralec Jaša Jamnik razkriva recept za svojo slavno lazanjo – kuhanje mu je zen, njegova lazanja pa po mnenju mnogih naravnost vrhunska.

»Priznam, kuham zelo rad, celo raje kot jem. Kuhanje zame ni samo priprava hrane, ampak eden najljubših hobijev in odlična sprostitev; skoraj nekaj zenovskega je v tem. Kuham, kadar le imam čas, vendar nikoli samo zase – potrebujem nekoga, ki jed pokusi, pokomentira, oceni, me pohvali ... redno me hvalijo, in to v superlativih,« brez lažne skromnosti pove priznani igralec in režiser Jaša Jamnik, ki menda pripravi fantastično lazanjo. Razkril nam je recept, po katerem si boste tudi sami obliznili prste.
»Pri meni je vsaka jed vedno drugačna. Vsakič poskusim kaj novega, tako pri jedeh oziroma receptih, ki jih pripravljam prvič, kot tistih, ki sem jih pripravil že neštetokrat. V tem je nekakšen poseben užitek raziskovanja. Seveda med kuhanjem jed redno pokušam, če se le da – ali vsaj sestavine, vsako posebej. Nimam kakšne specialitete, ki bi jo posebej omenil, sem bil pa v zadnjem času prav izjemno pohvaljen za mesno lazanjo,« pravi in izda namig: vzeti si je treba čas za vsako sestavino, v bešamelni omaki ne sme biti premalo muškatnega oreščka, kar korajžno z njim, v mesno omako pa doda rebro jedilne čokolade in ne preveč črnega vina ter si za povrh privošči res dober parmezan.
Sestavine
Za mesno omako:
- 350 gramov mletega mesa
- olje
- 400 ml pelatov
- 1 žlica sladkorja
- ½ čajne žličke soli
- ščepec popra
- ½ čajne žličke sladke paprike v prahu
- 1 rebro temne čokolade
- 1 dl rdečega vina
Za bešamel:
- 2 žlici masla
- 1,5 žlice moke
- ½ litra mleka
- ščepec belega popra in četrt žličke muškatnega oreščka
- 2 ščepca soli
Preostalo:
250 g testeninskih listov za lazanjo
100 g topljivega sira (mocarela, edamec, gavda …)
Priprava
1. Za bešamel v kozici pri najvišji temperaturi stopimo maslo. Dodamo mu moko, ki jo nato ob rednem mešanju kuhamo le kakšno minuto oziroma toliko časa, da se na vrhu začne lepo peniti. Nato prilijemo mleko. Mešanici dodamo sol, poper in muškatni orešček in jo zavremo. Ob rednem mešanju z metlico omako pri srednji temperaturi kuhamo še toliko časa, da se lepo zgosti.
2. Nadaljujemo s pripravo mesno omake. V ponvi na malo olja najprej zlato rjavo popečemo mleto meso. Nato prilijemo pelate. Omako osladkamo, solimo, ji dodamo vino, čokolado, poper in sladko papriko v prahu. Kuhamo še nekaj minut, nato odstavimo.
3. V pekač najprej dodamo nekaj žlic bešamelne omake, tako da z njo pokrijemo dno. Čez omako zložimo plast nekuhanih testenin. Te pokrijemo s še eno plastjo bešamelne omake in četrtino mesne omake. Vse skupaj potresemo z malo sira in postopek ponovimo še trikrat. Zaključimo s slojem testenin, ki jih prelijemo s preostankom bešamelne omake in potresemo s preostalim sirom.
4. Lazanjo postavimo v segreto pečico na 220 °C za 15 minut. Takrat temperaturo znižamo na 180 °C in jo pečemo še pol ure.
Objavljeno v reviji Jana, št. 31, 5. avgust 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
