© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Murkov zos in druge (pretežno štajerske) dobrote s kumarami


Barbara Slivnik
14. 8. 2025, 06.00
Posodobljeno
08:44
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vsi, ki so odraščali vzhodno od Trojan, gotovo vedo, da poletje ne mine brez murkovega zosa. Vsi ostali se verjetno sprašujejo, kaj so murke.

naribane kumare.jpg
Profimedia
Osnova so naribane in odcejene kumare

Murke je narečni izraz za kumare, ki najverjetneje izhaja iz nemškega izraza Umurken (ta pa je rezultat zgodovinskih stikov z Madžari, ki kumari pravijo uborka). Bližje meji z madžarsko tudi pri nas tej jedi pravijo ouborke ali ugorke v zose.

Murkov zos je torej omaka iz kumar, ki se na krožnikih najraje druži s krompirjevim pirejem.

kumare.jpg
Unsplash
Izkoristite sezono kumar

Kako pripravimo murkov zos

Odgovor na to vprašanje je, tako kot pri večini tradicionalnih jedi, odvisen od gospodinje, ki jo vprašamo. Ne le regije, vsaka družina ima svojo različico tega preprostega poletnega recepta, osnova so vedno olupljene in naribane sveže kumare, ki jih nasolimo, da spustijo odvečno tekočino (če imajo veliko semen, jih prej še izdolbemo). V večji ponvi na olju popražimo sesekljano čebulo, tako da se povsem razpusti. V ponev dodamo sesekljan česen, nato pa še kumare, ki smo jih pred tem dobro oželi. Primešamo še malo paradižnikove mezge in začinimo s kumino, poprom, mleto papriko ali žličico priljubljene in vseprisotne mešanice. Hkrati skuhamo še krompir in pripravimo pire.

murke.jpg
Profimedia
Če receptu ne dodamo paradižnikove mezge, dobimo bledo zeleno omako

Nekatere različice predvidevajo, da kuhan krompir in murkov zos pred postrežbo zmešamo, spet druge vključujejo pripravo podmeta z moko, dodajanje smetane ali pa iz recepta spustijo paradižnikovo mezgo. Kot rečeno, vsaka družina ima svoj recept, po barvi pa murkov zos prehaja od bledo zelene do globoko oranžne (odvisno od intenzivnosti barve kumar in količine dodane mezge).

Murkov zos in krompirjev pire običajno pospremimo s kuhano govedino, hrenovkami ali kakšnim drugim kosom mesa.

Murkov zos : Tople murke – definicija ni povsem jasna

Tudi tople murke so priljubljena poletna jed, od murkovega zosa pa se razlikujejo po tem, da … Pri definiciji se tu nekoliko zaplete, saj sta si jedi precej podobni, še sploh, če murkov zos pripravljamo tako, da kumare in krompir premešamo. Morda se prava definicija skriva v funkciji – medtem ko je murkov zos običajno priloga, se tople murke postreže kot samostojno jed, kot nekakšno enolončnico. Pripravimo jih tako, da kuhan krompir pretlačimo v grob pire, ki mu primešamo nastrgane kumare, ki smo jih pred tem dobro podušili. Toplim murkam se sicer pogosto doda še jabolčni kis, zabeli pa se jih tudi z ocvirki.

V nekaterih receptih za tople murke se znajde še kisla smetana ali pa krompir kuhamo na mleku.

tople murke.jpg
Profimedia
Tople murke lahko zabelimo tudi z ocvirki

In še: mlečne in smetanove murke

Da je zmeda popolna, se ponekod pojavljajo še mlečne in smetanove murke. Ključna sestavina teh je jasna iz poimenovanja, recepta pogosto vključujeta zgoščevanje z moko, sicer pa gre le za še več različic podobne jedi.

Včasih se zgodi, da vam za kakšno jed ne moremo podati zelo natančnega recepta – prehitro bi koga razburili. Lahko vam le svetujemo, da naslednjič, ko vas bo pot zanesla na drugo stran Trojan, povprašajte kakšno gospodinjo za njen – edini pravi – recept.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.