Kulinarika / stran 53
V obroke vključite pomladna živila
Redkvice, beluši, mladi grah, mlada čebula, vse to so prvi znaki, da se lahko počasi poslovimo od zimskega kislega zelja in težkih klobas.
Ideje za božanske velikonočne sladice
Še malo in v naših domovih bo ponovno zadišalo po praznikih. Brez pirhov, šunke, hrena in domačega kruha seveda ne bo šlo, pri sladkih pregrehah pa ne bo nič narobe, če boste za spremembo stopili iz okvirjev tradicije in poleg potice pripravili tudi kakšno bolj igrivo sladico, ki bo vaši praznični mizi dodala osebni pečat.
Recept: dofineški krompir, kot ga pripravi pevka Nastja Vodenik
Krompir običajno dojemamo kot prilogo preostalim jedem, kar pa nikakor ne drži, kadar ga pripravlja Nastja Vodenik, pevka in umetnica ličenja.
Preprost trik za brezhibno čisto kuhinjo
Čeprav so velikonočni prazniki polni topline in veselja, so predvsem za tiste, ki v tem času družinska srečanja organizirajo, lahko še kako stresni. Ste med njimi? Poskrbite, da bodo letošnji prazniki za spremembo čim bolj brezskrbni.
Čemaževa kuhinja: preprosti recepti za ljubitelje divjih okusov
Nikoli nas ne razočara. Vsako pomlad nas v gozdu pričaka preproga nežnih zelenih lističev, ki dišijo po česnu.
Recepti s čemažem, ki vedno navdušijo
Nikoli nas ne razočara. Vsako pomlad nas v gozdu pričaka preproga nežnih zelenih lističev, ki dišijo po česnu.
Preprosti recepti za kruh, ki vedno uspejo
Ni boljšega od vonja sveže pečenega kruha, ki napolni dom s pričakovanjem in domačnostjo.
Triki, ki preprečujejo rjavenje jabolčnih krhljev
Kako preprečiti rjavenje jabolčnih krhljev? Poskusili smo s soljo – in deluje!
Božansko dobra lazanja po receptu Anje Fir
Čeprav na naših mizah v času velike noči ne smejo manjkati jajca, šunka, hren in potica, ni razloga, da za spremembo ne bi stopili iz okvirjev tradicije in morda pripravili kakšno netipično velikonočno jed. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj predlogov in recept, ki bo navdušil predvsem ljubitelje italijanske kulinarike.
V mobilni restavraciji ohranja tradicijo, vključuje pa tudi novosti
Kombinira klasične in sodobne okuse – Potuje po Sloveniji, kmalu še na stalni lokaciji v Lendavi
K mlademu vinu strežemo lahke sire, k staranim vinom pa mastne
Sirne plošče so v kulinariki zadnja leta vse bolj priljubljene. Da bi k vinu postregli pravi sir, je dobro poznati nekaj pravil.
Sobotni recept: Boranja z mesom in krompirjem
Pravi recept za vse ljubitelje mesa in zelenjave.
Alenka Dovžan kot gostinka navdušuje s slaščicami
Nekdanja smučarka Alenka Dovžan in njen partner Edvin Karahodžić sta se podala v gostinske vode. Razkrila sta nam recept za slaščici, ki navdušujeta njune goste.
Najboljši recepti s čokolado
Čokoladne sladice so med najpriljubljenejšimi na svetu. Nič ne bomo izgubljali besed, ampak se kar lotimo - najprej izbora recepta in potem še priprave.
Katero vino ponudimo k izbrani hrani?
Ste tudi vi večkrat v dilemi, katero vino postreči ob kateri hrani? Lahko rdeče vino pijemo ob okusni ribi? Kdaj so priporočena lahka vina? Preverite v prispevku.
Chef leta je Tomaž Kavčič z Zemona!
Gastronomski vodnik Gault&Millau je sinoči na prireditvi GALAma v ljubljanski Festivalni dvorani Tomaža Kavčiča iz gostilne Pri Lojzetu na Zemonu imenoval za kuharskega mojstra leta 2025. V sedmih izdajah je to drugi tovrstni naslov za primorske mojstre, leta 2018 so ga premierno pripeli Ani Roš iz Hiše Franko.
Najboljše restavracije 2025
V 7. izdaji priznanega kulinaričnega vodnika Gault&Millau so slovenski kuharji znova dokazali, kako močna je slovenska kulinarična scena. Med prejemniki 4 kap, najvišjega priznanja, je 13 restavracij, 3 kape je prejelo kar 31 restavracij. Chef leta za 2025 je Tomaž Kavčič z Dvorca Zemono, someljejka leta pa Nina Bratovž iz restavracije JB.
Nova kulinarična pridobitev Logarske doline: Restavracija Plesnik
Logarsko dolino na kulinarični fine-dining zemljevid postavljata chefa Janez Bratovž in Tom Čopar. Nova Restavracija Plesnik v enem najlepših butičnih alpskih hotelov pri nas, Hotelu Plesnik, je minuli konec tedna sprejela prve goste in navdušila. Pristni okusi iz osrčja Logarske doline, okusi tamkajšnje narave, so mojstrsko prepleteni zaživeli v vrhunskih jedeh.
Velikonočna znanilka pomladi: colomba di Pasqua
Kjer koli že ste ob velikih praznikih in pomembnih dneh, je v osrčju praznovanja vedno nekakšna posebna jed, ki s svojo simboliko predstavlja del tradicije in lokalnih običajev.