© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Okusi Grčije na krožniku: paradižnikova solata s pestom in burrato


Vesna Meško
16. 8. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Na počitnicah me je popolnoma očarala na videz preprosta solata s češnjevimi paradižniki. Okusna poletna harmonija me je tako prevzela, da sem jo doma poustvarila. Izvolite recept!

Paradižnikova solata s pestom in burrato
Shutterstock
Paradižnikova solata s pestom in burrato

Na počitnicah v Grčiji sem si zaželela lahko solato, takšno, ki me bo nasitila in obenem osvežila. V neki krasni restavraciji so mi postregli z okisanimi češnjevimi paradižniki, ki jih je krasil tanek sloj zelene omake, čeznje pa so položili kremasti sir buratta. Solata na pogled ni bila videti nič posebnega, ko pa sem sestavine premešala in jih ponesla v usta, sem zapredla od navdušenja.

Izjemna kombinacija okusov, med katerimi je kraljeval bazilikin pesto s pinjolami, me je tako prevzela, da sem se k slastnim grižljajem vrnila še dvakrat. Pa mi tudi to ni bilo dovolj. Po prihodu domov je bilo kakopak treba poustvariti okuse in tako je nastal spodnji recept, ki bo, upam, navdušil tudi vas. Ob kozarcu rdečega vina si lahko tako tudi sami pričarate lahko mediteransko večerjo.

Sestavine (za 2 osebi):

  • 300 g češnjevih paradižnikov
  • 1 sir burrata   
  • mleti poper
  • sol po okusu
  • kis po okusu
  • olivno olje

Za pesto:

  • 40 g sveže bazilike (približno 2 veliki pesti)
  • 25 g pinjol (rahlo popečenih na suhi ponvi, da zadišijo)
  • 30 g naribanega parmezana   
  • 1 strok česna
  • 60 ml olivnega olja (po potrebi več)
  • sol po okusu
  • nekaj kapljic limonovega soka za svežino

Priprava

Pesto: v blenderju sesekljajte baziliko, popečene pinjole, nariban sir, olupljen česen in ščepec soli. Med miksanjem počasi dolivajte olivno olje, da dobite gladko, a gosto zmes. Če vam ustreza, lahko dodate malce limonovega soka, s čimer boste poudarili svežino. Po okusu dosolite.

Češnjeve paradižnike prepolovite, posolite, prelijte z olivnim oljem in kisom (ne preveč), nato pa jih v skledi nežno premešajte, da se prepojijo z marinado.

Češnjeve paradižnike razporedite po krožniku in jih prelijte s pestom. Na sredino solate položite pred serviranjem prerezano burrato.

Jed lahko zaključite z malo sveže mletega popra, lističi sveže bazilike in nekaj dodatnimi pinjolami za okras.

Objavljeno v reviji Jana, št. 32, 12. avgust 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

01_Jana_32.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.