Okusi Grčije na krožniku: paradižnikova solata s pestom in burrato
Na počitnicah me je popolnoma očarala na videz preprosta solata s češnjevimi paradižniki. Okusna poletna harmonija me je tako prevzela, da sem jo doma poustvarila. Izvolite recept!

Na počitnicah v Grčiji sem si zaželela lahko solato, takšno, ki me bo nasitila in obenem osvežila. V neki krasni restavraciji so mi postregli z okisanimi češnjevimi paradižniki, ki jih je krasil tanek sloj zelene omake, čeznje pa so položili kremasti sir buratta. Solata na pogled ni bila videti nič posebnega, ko pa sem sestavine premešala in jih ponesla v usta, sem zapredla od navdušenja.
Izjemna kombinacija okusov, med katerimi je kraljeval bazilikin pesto s pinjolami, me je tako prevzela, da sem se k slastnim grižljajem vrnila še dvakrat. Pa mi tudi to ni bilo dovolj. Po prihodu domov je bilo kakopak treba poustvariti okuse in tako je nastal spodnji recept, ki bo, upam, navdušil tudi vas. Ob kozarcu rdečega vina si lahko tako tudi sami pričarate lahko mediteransko večerjo.
Sestavine (za 2 osebi):
- 300 g češnjevih paradižnikov
- 1 sir burrata
- mleti poper
- sol po okusu
- kis po okusu
- olivno olje
Za pesto:
- 40 g sveže bazilike (približno 2 veliki pesti)
- 25 g pinjol (rahlo popečenih na suhi ponvi, da zadišijo)
- 30 g naribanega parmezana
- 1 strok česna
- 60 ml olivnega olja (po potrebi več)
- sol po okusu
- nekaj kapljic limonovega soka za svežino
Priprava
Pesto: v blenderju sesekljajte baziliko, popečene pinjole, nariban sir, olupljen česen in ščepec soli. Med miksanjem počasi dolivajte olivno olje, da dobite gladko, a gosto zmes. Če vam ustreza, lahko dodate malce limonovega soka, s čimer boste poudarili svežino. Po okusu dosolite.
Češnjeve paradižnike prepolovite, posolite, prelijte z olivnim oljem in kisom (ne preveč), nato pa jih v skledi nežno premešajte, da se prepojijo z marinado.
Češnjeve paradižnike razporedite po krožniku in jih prelijte s pestom. Na sredino solate položite pred serviranjem prerezano burrato.
Jed lahko zaključite z malo sveže mletega popra, lističi sveže bazilike in nekaj dodatnimi pinjolami za okras.
Objavljeno v reviji Jana, št. 32, 12. avgust 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
