© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kakšna je razlika med pekačem in obročem za peko


Uredništvo
9. 8. 2025, 00.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ste se tudi vi že kdaj vprašali enako kot naša bralka: "Zakaj v nekaterih receptih za pripravo torte potrebujemo navaden okrogel pekač za biskvit, kdaj drugič pa samo obroč?"

torta, pekač, pečica
Unsplash
Snemljiv obroč je vsem poznan.

Če ste se tudi sami že vprašali, kakšna je razlika in kako preprečiti zlivanje iz obroča, boste veseli naslednjega odgovora.

Kadar pripravljate torto običajnega premera (22 do 26 cm), je najvarnejša izbira klasičen okrogel pekač s snemljivim obodom. Testo bo lepo ostalo na mestu, peka bo enakomerna, biskvit pa bo enakomerno visok in okrogel, brez zatekanja mase.

familt baking, pink marble sandwich cake

Rožnata marmorna torta

Prikupna marmorna torta z malinami in belo čokolado je kot nalašč za praznovanja, sladkodnedi pa si jo lahko spečete tudi na navaden dan.

1 h
Enostavno

Raztegljivi obroč pa pride prav v posebnih primerih. Na primer pri zelo majhnih torticah ali izjemno velikih tortah, ki presegajo standardne dimenzije. Glavna prednost obroča je, da lahko prilagajate premer po želji. Vendar pa tak obroč ni povsem "neprepusten", zato ga je treba nekako zapreti. Najbolj praktična rešitev je dno prekriti s papirjem za peko, ki prepreči uhajanje tekočega testa.

torta
Pexels
Obroč je boljši za dekoracijo.

Kdaj pride obroč najbolj prav

Pri sestavljanju tort! Ko je biskvit že pečen in ga želite natančno plastiti s kremo ali sadjem, vam obroč pomaga ohraniti lepo obliko. Z njim lahko tudi obrežete že pečen biskvit, če ta ni popolnoma okrogel. Z obročem torej dobite natančnost in estetski videz, ki si ga želite.

Na kratko:

  • Klasičen tortni model: idealen za biskvit običajnih velikosti; varna in preverjena izbira.

  • Raztegljiv obroč: uporaben za netipične velikosti ali za sestavljanje tort, a zahteva več pazljivosti (in papir za peko na dnu!).

Ne glede na to, kaj pravi recept, lahko vedno uporabite tisto orodje, s katerim imate največ izkušenj – ključ do dobre torte je namreč tudi v tem, da poznate svoje pripomočke.





© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.