© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Nasitna in okusna rižota z morskimi sadeži


Metka McCully Žigon
11. 8. 2025, 05.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Izvrstna poletna jed, nasitna in okusna. Postrežemo jo kot predjed ali za glavno jed.

Rižota z morskimi sadeži
Shutterstock
Rižota z morskimi sadeži

Sestavine

  • ½ kg zamrznjenih mešanih morskih sadežev (lahko pa uporabite sveže in vzamete vsakega malo: repke kozic ali škampov, lignje, školjke ...)
  • 300 g riža za rižote
  • 2 stroka česna
  • 2 dl (približno) paradižnikove mezge
  • 1 kozarec belega vina
  • sol, poper, olivno olje, svež peteršilj – po okusu 
  • 1,5 l zelenjavne juhe (1 koren, 1 kos zelene, pol čebule, lovorjev list, malo soli, lahko pa je tudi iz kocke)

Priprava

1. Če imate zamrznjene morske sadeže, jih prej odmrznite, oplaknite in odcedite na cedilu. Sveže pa vse prej očistite, operite in zrežite (recimo sipe, lignje, hobotnico). Školjke operite in ostrgajte ter skuhajte, da se odprejo. Meso vzemite iz njih in ga prihranite. Tudi škampe in morske kozice očistite, odstranite lupinico in repke prihranite.

2. Za zelenjavno juho: v kozico dajte koren, zeleno, čebulo, lovorjev list, malo soli, zalijte z vodo (2 l) in kuhajte pol ure, nato precedite. Lahko pa ta korak preskočite in uporabite kar zelenjavno jušno kocko.

3. V kozico dajte malo olivnega olja, sesekljan česen in pripravljeno mešanico morskih sadežev. Malo popražite, le par minutk. Nato dodajte riž in ga med mešanjem od 1 do 2 minuti pražite, potem zalijte z belim vinom. Rahlo pomešajte, da vino skoraj izpari, ter dodajte zajemalko zelenjavne juhe in paradižnikovo mezgo. Kuhajte in po potrebi dodajajte zelenjavno juho, a ne vse naenkrat. Kuhajte, dokler riž ni kuhan (odvisno od vrste, približno 15 minut).

4. Po okusu solite, poprajte in potresite s sesekljanim peteršiljem. Čez vse poškropite še malo olivnega olja.

Objavljeno v reviji Jana, št. 31, 5. avgust 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.