Kulinarika / stran 32
Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
7 božanskih sladic, s katerimi boste izkoristili vsako figo na vrtu
Poletje je čas, ko nas narava razvaja z najrazličnejšim sadjem, a med najbolj prefinjenimi sadeži tega letnega časa so zagotovo fige.
Razkrivamo: toliko kalorij ima dejansko poletni koktajl Aperol Spritz
Aperol Spritz je postal nepogrešljiv del poletnih druženj. Toda ste se že kdaj vprašali, koliko kalorij dejansko vsebuje ta priljubljeni italijanski koktajl?
Kremasta limonada: osvežitev, ki osvaja poletje
Letošnje poletje se vrti okoli popolnoma novega osvežilnega napitka. Govorimo o kremasti limonadi, pijači, ki osvaja družbena omrežja in hkrati navdušuje ljubitelje sladkega, mlečnega, a vseeno citrusno osvežilnega okusa.
Domači ravioli, ki bi jih z veseljem postregli tudi v restavraciji
Sledite našemu postopku in fotografijam korak za korakom ter pripravite domače raviole, o katerih bodo gostje še dolgo govorili.
Tradicionalna angleška krema
Angleška krema (crème anglaise) je ena klasičnih desertnih krem, in ko se jo boste nauičili pripraviti s tem preprostim vodičem, boste postali pravi mojster slaščic!
"Prvih nekaj mesecev sem samo jokala"
Karierna zgodba Urške Šefman Sojer je poučna, in dokazuje, da se vloženi trud povrne.
Zapečene polnjene paprike, ki jih boste želeli pripraviti znova in znova
Če imate radi klasične polnjene paprike, vam bo tudi tale različica všeč. Nisem še imela gosta, ki ne bi bil navdušen nad njimi. No, edino vegetarijancem jih raje ne postrezite ali pa zanje mleto meso nadomestite s sojo. Ne bomo jih kuhali, temveč kar spekli.
Za sladek, a uravnotežen zajtrk – granola, ki jo pripravimo vnaprej
Za vse, ki ste do sedaj mislili, da kosmičev ne marate, in za vse, ki trdite, da enostavno ne utegnete zajtrkovati – ste že kdaj pripravili svojo granolo?
To so tradicionalne sladice, ki so obnorele obiskovalce Evrope
Kdo bi si mislil, da na TikToku svoje mesto najdejo tudi torta Sacher, kurtoš in – kremna rezina.
Skrajni čas je, da poskusite ratatuj
Ratatuj (ratatouille) je provansalska jed, ki je osvojila srca in filmska platna, hkrati pa dokazala, da se da iz preprostih sestavin narediti veliko zgodbo.
Okusi narave, ujeti v požirku: osvežilni zeliščni koktajli
Zeliščni koktajli so prava poslastica za vse čute – očarajo z bogatimi okusi, omamnimi vonji in estetskim videzom. Poleg tega lahko skrbno izbrana zelišča na pivca učinkujejo blagodejno. Farmacevt Samo Kreft in vodja delavnic zeliščnih koktajlov Nataša Sivec sta nam dala nekaj odličnih receptov.
Bezgove jagode – letos jih bomo pričakali pripravljeni
Bezgove jagode imajo s poletjem skupnega več kot le čas zorjenja. Le enkrat pomežikneš, pa je oboje mimo.
Poletna romanca: stročji fižol
Stročji fižol je kot poletna romanca. Pojavi se iznenada, nam ne pusti misliti na nič drugega, pa čez noč izgine. No, k sreči lahko stročji fižol shranimo.
Tako se vam pecivo ne bo nikoli več ponesrečilo
Pisala nam je bralka s težavo, ki jo srečamo pogosto: "Koščki sadja ali oreškov se pri peki mafinov in biskvitov vedno potopijo na dno. Želela bi, da bi se enakomerno porazdelili po testu."
Sobotni recept: Takos z narezano svinjino
Prinašamo recept za okusno jed, ki si jo boste želeli še večkrat pripraviti.
Balkanski roštilj, ki zadiši do sosedov
Poletje je čas piknikov in "roštilja". Da pa se za pravo avtentično izkušnjo ne boste rabili zapeljati do bližnjih sosedov, imamo za vas nekaj trikov, s katerimi boste čevapčiče "žarili", kot pravi mojstri.
Tri ideje za najslastnejše jedi iz paradižnikov
Paradižnik nas v poletnih mesecih razveseljuje s svojim polnim okusom in vabi, da ga vključimo v čim več jedi. Italijani bi nam gotovo priporočili svojo imenitno solato panzanello, sicer pa jih lahko tudi spečemo z ribo ali jih na pikniku postrežemo kar na slastnih, doma narejenih nabodalcih.
Skutini cmoki z marelicami babice Tatjane
Babica Tatjana Lisec iz Hrastnika nam je poslala recept za skutine cmoke, ki jih njena vnuka pojesta z velikim užitkom. Se je pa verjetno ne bosta najbolj spominjala po tej dobroti, temveč najverjetneje bolj po tortah, riževem narastku in drugih sladicah.
Tomaž Kavčič: "Zame so vsi gostje enaki"
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane je četrta generacija v gostilni Pri Lojzetu, ki je v Dvorcu Zemono iz 17. stoletja v Vipavski dolini..