Skrivnost dobre sarme: sestavina, ki razdvaja
Jajce v sarmi – da ali ne? Debate se razvnemajo, podporniki in nasprotniki ne najdejo konsenza. Kaj menite vi?
Ko smo že mislili, da so vse skrivnosti priprave dobre sarme jasne kot beli dan, je drobna sestavina povzročila pravi razkol. Zagovorniki dodajanja jajc v maso za sarmo trdijo, da je to edini pravi način, da se nadev poveže, nasprotniki trdijo, da jajce v sarmi absolutno nima mesta.
Felicita Kalinšek, h kateri se po nasvet še vedno obrneta marsikatera gospodinja in gospodinjec, v svoj recept za sarme jajca ni vključila, a hitra poizvedba med izkušenimi pripravljavci sarm v našem krogu se je hitro nagnila v smer dodanega jajca.
Jajce kot vezivo ali zaviralec okusa
Prednost jajca je, da deluje kot vezivo, zaradi katerega je mešanica mesa, riža in začimb bolj kompaktna in med kuhanjem ne razpade. Tisti, ki jim je ljubši bolj rahel in zračen nadev, seveda jajca ne dodajo.
Nasprotniki prav tako opozarjajo, da jajce pomembno vpliva na okus jedi, ki je zaradi tega manj pristen, rustikalen.
Poiskali smo kompromis
Ker ob koncu leta radi poudarjamo, kako pomemben je mir in kako je odnose treba negovati, smo se potrudili in našli kompromis.
Če pripravljate sarme za večjo družbo in se vam zdi pomembno, da so okusne in lepe, jim le dodajte jajce. Če želite počastiti spomin na gospo Kalinšek in uživati v pristnih okusih sestavin, pa na jajce pozabite.
Če je med vašimi novoletnimi zaobljubami tudi ta, da postanete bolj odločni, pa izkoristite zadnje dni starega leta za zadnje trenutke neodločnosti ter pripravite pol sarm z maso z jajcem in drugo polovico brez.
Ne glede na to, katero različico boste izbrali, pa morda namesto razburjanja glede tega, kdo na kakšen način pripravlja sarme, izberite mir in uživajte v tej preprosti jedi, ki pogreje telo in dušo.
Preberite še: Tri manj znane jedi, v katerih kislo zelje zares zasije
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se