© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Skrivnost dobre sarme: sestavina, ki razdvaja


Barbara Slivnik
14. 12. 2025, 05.50
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Jajce v sarmi – da ali ne? Debate se razvnemajo, podporniki in nasprotniki ne najdejo konsenza. Kaj menite vi?

sarme
Dreamstime
Večna vprašanja: z jajcem ali brez, na rdeče ali na belo, v loncu ali v pečici?

Ko smo že mislili, da so vse skrivnosti priprave dobre sarme jasne kot beli dan, je drobna sestavina povzročila pravi razkol. Zagovorniki dodajanja jajc v maso za sarmo trdijo, da je to edini pravi način, da se nadev poveže, nasprotniki trdijo, da jajce v sarmi absolutno nima mesta.

12-21-str.-74-1-scaled_558x620_acf_cropped

Sarma

V sezoni kislega zelja se sarme vedno priležejo, so pa tudi obvezna spremljava dunajskim filharmonikom na novega leta dan. Pripravite jih vnaprej!

4 h
Srednje zahtevno

Felicita Kalinšek, h kateri se po nasvet še vedno obrneta marsikatera gospodinja in gospodinjec, v svoj recept za sarme jajca ni vključila, a hitra poizvedba med izkušenimi pripravljavci sarm v našem krogu se je hitro nagnila v smer dodanega jajca.

Jajce kot vezivo ali zaviralec okusa

Prednost jajca je, da deluje kot vezivo, zaradi katerega je mešanica mesa, riža in začimb bolj kompaktna in med kuhanjem ne razpade. Tisti, ki jim je ljubši bolj rahel in zračen nadev, seveda jajca ne dodajo.

Preberite še

Nasprotniki prav tako opozarjajo, da jajce pomembno vpliva na okus jedi, ki je zaradi tega manj pristen, rustikalen.

Poiskali smo kompromis

Ker ob koncu leta radi poudarjamo, kako pomemben je mir in kako je odnose treba negovati, smo se potrudili in našli kompromis.

Če pripravljate sarme za večjo družbo in se vam zdi pomembno, da so okusne in lepe, jim le dodajte jajce. Če želite počastiti spomin na gospo Kalinšek in uživati v pristnih okusih sestavin, pa na jajce pozabite.

Če je med vašimi novoletnimi zaobljubami tudi ta, da postanete bolj odločni, pa izkoristite zadnje dni starega leta za zadnje trenutke neodločnosti ter pripravite pol sarm z maso z jajcem in drugo polovico brez.

Ne glede na to, katero različico boste izbrali, pa morda namesto razburjanja glede tega, kdo na kakšen način pripravlja sarme, izberite mir in uživajte v tej preprosti jedi, ki pogreje telo in dušo.

Preberite še: Tri manj znane jedi, v katerih kislo zelje zares zasije

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.