© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Navdušite goste s praznično obarvanimi jedmi


Lara Jelen
14. 12. 2025, 05.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Želite praznike obarvati z nečim posebnim? Račja pašteta, riba s kumkvatom in kremna juha s sladkim krompirjem bodo goste zagotovo navdušili.

Račja pašteta z brusničnim želejem
Profimedia
Račja pašteta z brusničnim želejem

Če želite za praznike svoje goste navdušiti s čim posebnim, malce drugačnim, ste na pravi strani. December je zagotovo čas, ko se na mizi znajde tudi kakšna specialiteta,  denimo račja pašteta z brusnicami ali pa riba s kumkvatom. Tudi kremna juha s sladkim krompirjem in dimljeno papriko bo nadvse prijala.

Račja pašteta z brusničnim želejem

Sestavine

  • 90 g masla
  • 2 lovorjeva lista
  • šalotka
  • strok česna
  • 2 vejici timijana (+ za okras)
  • 200 g račjih jeter (lahko nadomestite s perutninskimi jetri)
  • 2 žlici portovca ali vinjaka
  • sol
  • sveže mlet poper
  • ščepec naribanega muškatnega oreščka
  • 2 žlici sladke smetane
  • 40 g suhih brusnic (+ za okras)
  • 200 ml brusničnega soka
  • 3 listi želatine

Priprava
1. V loncu segrejte polovico masla, dodajte lovorjev list, šalotko, česen in timijan. Prepražite, dodajte očiščena jetra in prepražite na obeh straneh. Proti koncu praženja dodajte portovec ali vinjak, smetano in preostalo maslo ter pustite, da se ohladi.

2. Odstranite lovorjev list, dodajte sol, poper, zelišča, muškatni orešček in zmešajte z mešalnikom, da dobite gladko maso. Dodajte še suhe brusnice.

Preberite še

3. S pašteto napolnite primerno velik pekač ali keramični model in poravnajte površino.

4. Segrejte brusnični sok, v njem raztopite lističe želatine, ki ste jih pred tem namočili v hladni vodi. Brusnični sok ne sme zavreti, pustite pa ga nad šibkim ognjem, dokler se želatina v njem popolnoma ne razpusti (približno 2 minuti). Neprestano mešajte. Ko se ohladi, z brusnično omako prelijte pašteto.

5. Okrasite z brusnicami in timijanom, pokrijte s folijo in postavite v hladilnik za vsaj tri ure.

NAMIG: Pašteto po tem receptu lahko pripravite tudi z gosjimi jetri, ki pa so nekoliko težje dostopna in dražja. Vsekakor pa veljajo za pravo specialiteto.

 V tiskani Jani vas čakata še dva recepta:

  • Pečena trska s kumkvati
  • Kremna juha iz sladkega krompirja z dimljeno papriko
01_Jana_49.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

E-novice · Novice

Jana

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.