© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kulinarika / stran 30

krof, krofi, pust

Pust je pred vrati, krofi pa že na tekočem traku

Datuma pustne sobote in torka sta vsako leto odvisna od datuma velike noči. Pust namreč nastopi 47 dni pred tem največjim krščanskim praznikom. Pustna sobota bo letos na sporedu 1. marca, pustni torek pa tri dni pozneje, torej 4. marca.

S.R.
21. 2. 2025, 16.26
sladkih5 profimedia-0425693118.jpg

Male Pavlove z mangom in pasijonko

Zračna in nežna podlaga iz pečenih beljakov se v ustih topi kot sneg. In potem pride zraven še sladko-kisel pozdrav manga in pasijonke ter zaokroži okus sladice do čiste popolnosti. Tekst: L.J. foto: PROFIMEDIA

L. J.
21. 2. 2025, 07.00
tik tok logo

Kolumna: Vaba za jezo

Absurdni FoodTok posnetki so kot kulinarični ekvivalent »klikbajta« – privlačijo nas z ekstremnimi, šokantnimi vsebinami, ki jih ne moremo ignorirati. Čeprav nas razjezijo, jih še naprej gledamo, delimo in komentiramo.

Matej Končan kleemar
19. 2. 2025, 19.45
slastni-pustni-krofi_1115x560_acf_cropped.jpg

Krofi: 10 receptov

Krofi so bili nekoč na mizi predvsem ob pustnem času, danes pa so tako priljubljeni, da si jih lahko privoščimo kadarkoli. Pa ne le klasični krofi - na voljo so tudi veganski krofi, krofi z drožmi, ameriški krofi (z luknjo), krofi kot mafini, krofljički (združitev krofa in rogljička) ... Če nam jih nekaj ostane, pa jih nikar ne zavrzimo, ampak jih spremenimo v čudovit in sočen krofov narastek.

Manca Kraševec
18. 2. 2025
Krhki-flancati-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Flancati

Kvašeni flancati se od krhkih razlikujejo po vrsti testa, način priprave pa je enak - oboji so ocvrti v olju. Pri izrezovanju obojih pa lahko pustite domišljiji prosto pot in iz testa poleg klasičnih naredite različne šaljive pustne oblike.

Manca Kraševec
18. 2. 2025
miske_1115x560_acf_cropped.jpg

Miške

Miške so najmanjše in najhitreje pripravljeno pustno cvrtje. To pa še ne pomeni, da se jih maškare ne razveselijo! Lahko so čisto osnovne (jogurtove miške) ali nadgrajene z marmelado, rozinami, oreški ... Prepričajte se, kako preprosta je njihova priprava.

Manca Kraševec
18. 2. 2025

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.