
Kulinarika / stran 33

Karierni dan z zmagovalko MasterChefa Zalo Pungeršič

Jejte dostopno živilo, ki deluje kot naravni antibiotik
Odlična in zdrava poslastica te dni je kitajsko zelje, ki je kot nalašč za pripravo juh, solat in prilog.

Ne boste verjeli, a to ni čokoladna sladica
Glavni zvezdi temno rjavega biskvita z gostim prelivom sta ajda in datlji. Ne, ne šalimo se. Okus vas zanima? Kot čokoladne sanje!

Kukenbergerjevi slani štruklji nagrajeni
Inštitut za nutricionistiko je danes podelil nagrade za najbolj inovativna živila leta 2025 (posnetek na voljo spodaj pod tekstom). Prejelo jih je osem podjetij za deset izdelkov, med njimi je več vrst testenin in mlečnih izdelkov, pa tudi predpripravljeni obroki, namazi in kruh. Posebno nagrado za inovativnost v skupini slovenskih tradicionalnih jedi je prejela Ekološka kmetija Kukenberger za slane štruklje.

Zelena jeklenka vedno nagrajuje
Tako v profesionalnih kuhinjah kot gospodinjstvih še zmeraj prisegajo na kuhanje s plinom, saj imajo tako večji nadzor nad temperaturo, hitrejši odziv štedilnika, da lahko s tem dosegajo idealno temperaturo pri pripravi hrane, pa še čiščenje je enostavno.

Trik: uporabite to sestavino, pa avokado ne bo potemnel
Naj vam razkrijemo skrivnost, kako preprečiti, da bi prerezana polovica avokada potemnela. Gre za super trik, ki ga uporabljajo tudi profesionalni kuharji.


Iz zemlje gre v trto: edinstvena briška vina
Goriška brda se zdijo ljubiteljem vsega lepega in dobrega kot nekakšna obljubljena dežela. Mirna, lepa in gostoljubna.


To vas je vedno zanimalo o kvasu
Ne glede na to, ali se s kvasom šele spoznavate ali pa je že vaš dober prijatelj - o tej čarobni sestavini se vedno lahko naučite še kaj. Tu so štiri vprašanja in odgovori, ki vas bodo presenetili.

Najpreprostejša slastna omaka za testenine


VIDEO: Najpreprostejša čokoladna sladica na svetu - iz dveh sestavin



Sobotni recept: Krompirjeva pita s tuno in koruzo
Slastna za pojesti in enostavna za pripravo.

Najboljši recept za babičino bujto repo
Barbara Kvas, ustvarjalka kulinaričnih vsebin na spletni strani Sit Fit, je z nami delila recept za nesramno dobro bujto repo.

V kleti 2.000 starih opek, ki so jih nabrali po terenu
Društvo vinogradnikov in sadjarjev Haloze ima novo pridobitev. Pri Sveti Ani v Velikem Vrhu so lani uredili vinsko klet, ki predstavlja pomemben korak za razvoj njihove dejavnosti. Klet so uredili v objektu župnišča, kjer so iz štirih manjših sobic ustvarili en večji prostor, namenjen degustacijam, izobraževanjem in raznim srečanjem.

Super ideje, kaj skuhati za nedeljsko kosilo
Ste že utrujeni od nenehnega razmišljanja, kaj (še) lahko pripravite za nedeljsko kosilo? Mi imamo nekaj idej.
