
Tian z jajci, žafranom in začimbo ras el hanout
Tian z jajci, žafranom in začimbo ras el hanout

Sestavine
- 1 jajčevec
- 2 bučki srednje velikosti
- 2 rdeči čebuli
- 10 paradižnikov češnjevcev
- 1 rdeča paprika
- 1 zelena paprika
- 1 glavica česna (ali polovica po želji)
- 5 jajc
- 1 dl sladke smetane
- približno 0,1 g žafrana
- 3 polne žličke mešanice ras el hanout
- 100 g naribanega ementalca
- provansalske začimbe
- sol
- poper

Poletna pojedina v treh hodih - brez kuhanja
Kadar so temperature za kuhanje previsoke, pride prav dobro kosilo, ki ga pripravimo brez prižiganja štedilnika ali pečice.

Pavlova z rdečim ribezom
V ustih se bo stopila kot sladoled. To je popolna poletna sladica. Odlična rešitev, kadar smo za drugo jed porabili rumenjake, ostali pa so nam beljaki.

Poletje na žlico: boranja, okusna poletna klasika, ki jo obožujemo
Tudi poleti imamo radi enolončnice, še posebej boranjo, katere glavna sestavina je stročji fižol.
Sestavine
- 1 jajčevec
- 2 bučki srednje velikosti
- 2 rdeči čebuli
- 10 paradižnikov češnjevcev
- 1 rdeča paprika
- 1 zelena paprika
- 1 glavica česna (ali polovica po želji)
- 5 jajc
- 1 dl sladke smetane
- približno 0,1 g žafrana
- 3 polne žličke mešanice ras el hanout
- 100 g naribanega ementalca
- provansalske začimbe
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Česen olupimo, paradižnike narežemo na polovice, preostalo zelenjavo pa na večje kose (2 x 2 cm). Na velik pekač damo papir za peko in nanj razporedimo zelenjavo. Pečemo 45 minut, po 25 minutah zelenjavo obrnemo, ko je pečena, jo pustimo, da se ohladi. Zelenjavo lahko pripravimo tudi dan prej.
Žafran namočimo v žlici mlačne vode. Zmešamo jajca, dodamo smetano, žafran in vodo, začimbno mešanico ras el hanout, sir, sol in poper. Dodamo še zelenjavo in skupaj zlijemo v okrogel globok pekač. Pečemo 30 do 35 min pri 180 °C. Postrežemo kot samostojno glavno jed ali kot predjed.
Nasvet
Tian je keramična posoda, značilna za Provanso, v kateri pripravljajo gratinirane jedi z enakim imenom.