
Sestavine
- 1 liter čiste zelenjavne ali mesne jušne osnove
- noževa konica žafrana (segret in zdrobljen v možnarju)
- 4 rezine belega kruha od prejšnjega dne
- 4–5 žlic oljčnega olja
- 5 strokov česna
- 20 dag olupljenih mandljev
- šopek gladkega peteršilja
- 1/4 žličke sveže zmletega belega popra
- 1/4 žličke zmletega kumina (orientalske kumine)
- sol
- mandljevi lističi za posip
Preberite tudi

Preizkušeni velikonočni recepti začinjeni s tradicijo
Andraške gospodinje na veliko noč prisegajo na klasiko – šunka v testu, pletenice, potica in vaje kot nekoč: generalko jedi opravijo vnaprej.

BBQ učne urice pri Simonu
V Notranjih Goricah pri Simon's BBQ bo 22. aprila potekala mala šola dimljenja.

Kako hitro olupiti pirhe? Ocenjujemo uspešnost tehnik lupljenja
Odkrijte hitre in preproste trike, kako enostavno in hitro olupiti trdo kuhana jajca. Se strinjate z našo oceno uspešnosti?
Sestavine
- 1 liter čiste zelenjavne ali mesne jušne osnove
- noževa konica žafrana (segret in zdrobljen v možnarju)
- 4 rezine belega kruha od prejšnjega dne
- 4–5 žlic oljčnega olja
- 5 strokov česna
- 20 dag olupljenih mandljev
- šopek gladkega peteršilja
- 1/4 žličke sveže zmletega belega popra
- 1/4 žličke zmletega kumina (orientalske kumine)
- sol
- mandljevi lističi za posip
Postopek
Žafranove nitke namočimo v vroči jušni osnovi. Medtem ko se žafran namaka, rezine belega kruha narežemo na drobne kocke in jih prepražimo v ponvi na dveh žlicah oljčnega olja. Kocke nato stresemo iz ponve in prihranimo.
Česen olupimo, narežemo na rezinice in skupaj z olupljenimi mandlji pražimo v ponvi na preostalem olju, da mandlji dobijo lepo zlato rjavo barvo. Peteršilj drobno nasekljamo; dve tretjini peteršilja stresemo v ponev k mandljem in česnu ter zmešamo. Zmesi peteršilja, mandljev in česna dodamo nekaj žlic juhe in zmiksamo.
Kašo stresemo v primerno kozico, dolijemo preostalo juho, začinimo s soljo, poprom in kumino ter kuhljamo približno dvajset minut. V juho vmešamo približno dve tretjini praženih kruhovih kock.
Vročo žafranovo juho nalijemo v globoke krožnike, potresemo s preostalimi kruhovimi kockami, peteršiljem in mandljevimi lističi ter takoj ponudimo.