Kako pripraviti tradicionalne polnjene paprike
Ko v našo pokrajino vstopi poletje, je v kuhinji čas za polnjene, oziroma 'filane', paprike – domačo jed, ki nas vedno znova spomni na družinska kosila in vonj po babičini kuhinji.

Polnjene oziroma 'filane' paprike, kot jim pogovorno radi rečemo, so ena najbolj prepoznavnih in priljubljenih jedi slovenske domače kuhinje. Jed je priljubljena predvsem v poletnih in jesenskih mesecih, ko je paprika v sezoni, pogosto pa se pripravi tudi v večjih količinah in zamrzne za kasnejšo uporabo.
Polnjene paprike so simbol toplega, udobnega obroka na žlico, ki združuje mehke paprike z izbranim polnilom, skuhane v omaki iz paradižnika - ta daje jedi značilen sladko-kisel okus in prijetno sočnost.

Kako pripraviti tradicionalne 'filane' paprike
Receptov za polnjene paprike je skorajda nešteto, saj jih vsak pripravlja malo 'po svoje'. Verjetno ima vsaka gospodinja svoj način priprave te tipične poletne jedi, po tradicionalni recepturi pa je treba posebno pozornost nameniti tako izbiri paprik, kot sestavi nadeva in vsebini omake.

Prava vrsta paprike
Osnova polnjenih paprik so sveže paprike. Najpogosteje se uporabljajo rumene mesnate paprike (na primer babura), ki dobro zadržijo obliko med kuhanjem in vpijejo okuse nadeva ter omake. Poleg rumenih so odlična izbira tudi nekoliko bolj sladke rdeče babure, ljubiteljem raznolikosti pa so všeč zelene babure, ki nekoliko zagrenijo.


Popoln nadev
Klasični nadev sestavlja mešanica mletega mešanega mesa z zadostno vsebnostjo maščobe, ki poskrbi za sočnost in okus, riža, čebule in začimb. Nekateri dodajo tudi jajce, ki poskrbi za kompaktnost mase. Uporabite lahko surov ali na pol kuhan riž, najbolje takšnega, ki je primeren tudi za rižoto, na primer arborio ali sant' andrea.

Na kaj paziti pri pripravi omake
Tradicionalna omaka za polnjene paprike je v bistvu prežganka z nekaj dodatki. Pripravite jo tako, da na segretem olju prepražite moko z nekaj rezinami čebule. Ko vse lepo zadiši, lahko dodate kanček rdeče paprike v prahu in takoj zatem še pasiran paradižnik. Vse skupaj dobro premešate in ob stalnem mešanju počasi zalijete s hladno vodo. Dodate sol po okusu in lovorjev list ter pustite, da omaka na majhnem ognju zavre.

Paprike morajo 'stati' v omaki
Nato dodate paprike, ki jih v omako vedno zlagate tako, da v loncu pokončno stojijo. Zlagate jih tesno drugo poleg druge, omake pa naj bo toliko, da jim sega do treh četrtin višine. Lonec pokrijete in pustite kuhati na majhnem ognju vsaj 90 minut (lahko tudi dlje, do 2 uri). Sredi kuhanja primešate žlico paradižnikovega koncentrata, pomešanega z vrelo vodo, da izboljšate okus, proti koncu kuhanja pa omaki lahko dodate še ščepec ali dva rjavega sladkorja.

Nadevani jajčevci v paradižnikovi omaki
Zelenjavna »zapečenka« v italijanskem stilu
Kako postrežemo ‘filane’ paprike
Polnjene paprike se navadno postrežejo s pire krompirjem, nekateri pa na papriko dodajo tudi žličko kisle smetane. Marsikdo pa filane paprike rad poje tudi zgolj s kruhom, ki služi tudi temu, da lahko krožnike pomažemo do zadnje kapljice.
Polnjene paprike lahko pripravite tudi v pečici
Tradicionalne polnjene paprike se torej dušijo v loncu na štedilniku. Ni pa to edini način priprave te okusne jedi. Če imate radi okus pečene paprike, lahko polnjene paprike pripravite tudi v pečici. Način priprave je popolnoma enak, samo na koncu jih namesto na štedilnik položite v pečico. Pečete jih lahko v litoželezni posodi, pekaču, ali v lončeni posodi, in sicer 30–40 minut pokrite, nato pa še 30–20 minut odkrite, da se paprika in omaka malo zapečeta in dobita poseben sladkast okus.


Ideje za mesne, vegetarijanske in veganske polnjene paprike
Prav tako si lahko dovolite eksperimentirati tudi z vrstami nadeva v polnjenih paprikah. Poleg tradicionalne mesne različice obstajajo tudi vegetarijanske in veganske izvedbe, kjer lahko meso nadomestimo z lečo, gobami, proseno kašo ali tofujem.

Če bi radi bolj lahkotno mesno različico nadeva, lahko izberete mleto puranje meso in ga kombinirate s kuhanim sladkim krompirjem, čebulo, začimbami in svežim peteršiljem.

Ocvrte nadevane paprike
Nadgrajena različica nadevanih paprik s kajmakom Meggle, skuto in pršutom
Namesto mletega mesa lahko uporabite kuhano rjavo lečo, na olju prepraženo čebulo, česen, paradižnik in zelišča ter koščke feta sira. Ali pa pripravite nadev z mehiškim pridihom in pripravite zmes iz kuhanega fižola, koruze, riža, kumine, čilija in naribanega sira cheddar, z avokadom ali kislo smetano po vrhu.


Nadev je lahko tudi povsem veganski. Uporabite lahko kombinacijo kuhanega riža, čičerike, korenčka, bučk in svežih zelišč ter vse skupaj zmešate s tahinijem in limoninim sokom. Ali pa kuhano kvinojo zmešate s pečenimi kockami jajčevcev, paprik, čebule in češnjevih paradižnikov ter začinite z baziliko in malo balzamičnega kisa. Uporabite lahko tudi tofu, ki ga zmečkate ter mu dodate sesekljano špinačo, česen, čebulo in limonin sok.



Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se