© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kako pripraviti to priljubljeno poletno zelenjavo


Uredništvo
7. 7. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pečena paprika je ena najbolj vsestranskih poletnih prilog. Narezana na fileje je imenitna v marinadi iz oljčnega olja, česna in peteršilja, lahko pa jo pripravimo tudi v solatah še z drugimi vrstami zelenjave, testeninami ali rižem

pecena-paprika-na-zaru
Miha Peterlič / Dober tek
Popolna poletna priloga.

Če bi jo radi shranili za dlje časa, jo vložimo v kozarce s kisovo raztopino. Cele pečene paprike lahko tudi nadevamo, recimo z mešanico kajmaka, skute in pršuta in tako dobimo odličen hladen prigrizek. In nasvet: ko lupimo paprike za nadevanje, pazimo, da ostanejo popolnoma cele, ne smemo jih prebosti, sicer bo iz njih stekel nadev.

Papriko lahko spečemo v pečici pri najvišji temperaturi (ne vključimo funkcije za žar), z ročnim gorilnikom ali neposredno na plinskem gorilniku ali na rešetkah žara. Papriko pečemo tako dolgo, da koža zogleni in postane mehurjasta. Med peko jo obračamo, da je enakomerno ožgana.

pecena-paprika-na-zaru
Miha Peterlič / Dober tek
Paprika naj bo dobro ožgana.

Ko je paprika popolnoma črna, jo položimo v posodo in pokrijemo, najbolje s prosojno kuhinjsko folijo, da nastane kondenzat, ki povzroči, da se koža loči od mesa paprike.

pecena-paprika-na-zaru
Miha Peterlič / Dober tek
Nato jo pokrijemo.

Po nekaj minutah papriko zlahka olupimo. To lahko storimo kar z rokami ali pa si pomagamo z nožem.

pecena paprika 3
Miha Peterlič / Dober tek
Lupljenje je popolnoma preprosto.

Če želimo papriko nadevati, ji odstranimo le pecelj in semena, sicer pa jo še filiramo. To storimo tako, da jo po dolgem prerežemo, jo razpremo in obrežemo semena in žile. Vsako polovico nato še enkrat po dolgem razpolovimo.

pecena-paprika-na-zaru
Miha Peterlič / Dober tek
Lahko jo še filirate.

Za vas smo naredili izbor najboljših receptov s papriko tako ali drugače:


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.