
Mlečni riž z jagodami v šeriju
Mlečni riž ali arroz con leche, kot mu pravijo v Španiji
Mlečni riž z jagodami v šeriju
Mlečni riž ali arroz con leche, kot mu pravijo v Španiji

Sestavine
mlečni riž
- 1 l polnomastnega mleka
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 široka trakova pomarančne lupinice
- 2 široka trakova limonove lupinice
- 1 cimetova palčka
- 200 g kratkozrnatega riža (za mlečne jedi)
- 1⁄2 žlice limonovega soka
- 1⁄2–1 dl sladke smetane (odvisno od želene gostote jedi)
jagode
- 350 g jagod
- 3 žlice svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlica pomarančnega soka
- 1 žlička drobno naribane pomarančne lupinice
- 3 1⁄2 žlice srednje sladkega šerija (šeri medium ali cream)
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
mlečni riž
- 1 l polnomastnega mleka
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 široka trakova pomarančne lupinice
- 2 široka trakova limonove lupinice
- 1 cimetova palčka
- 200 g kratkozrnatega riža (za mlečne jedi)
- 1⁄2 žlice limonovega soka
- 1⁄2–1 dl sladke smetane (odvisno od želene gostote jedi)
jagode
- 350 g jagod
- 3 žlice svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlica pomarančnega soka
- 1 žlička drobno naribane pomarančne lupinice
- 3 1⁄2 žlice srednje sladkega šerija (šeri medium ali cream)
Postopek
Mleko nalijemo v težko kozico z debelim dnom in dodamo sladkor, pomarančno in limonovo lupino ter cimetovo palčko. Počasi segrevamo do vrelišča in medtem mešamo, da se sladkor laže stopi, nato kozico odstavimo in pustimo, da se okusi prepajajo kakih 30 minut.
Vsebino kozice spet zavremo, dodamo riž, nato temperaturo takoj zmanjšamo in nežno kuhamo 30 minut, medtem občasno pomešamo. Pazimo, da se riž ne prime na dno kozice. Pustimo, da se ohladi, nato odstranimo cimetovo palčko in lupino ter dodamo limonov sok in toliko smetane, da dobimo gostoto, ki nam je všeč. Če se riž zdi pregost, vmešamo še malo mleka. (Mlečni riž lahko za nekaj časa postavimo v hladilnik, da se zgosti, vendar je okusnejši, če ima sobno temperaturo.)
Jagode narežemo na približno 2 mm debele rezine. V skledi jih pomešamo s sladkorjem, pomarančnim sokom in lupinico ter šerijem. Pustimo, da se marinirajo približno 20 minut, medtem se bo sladkor stopil in jagode bodo zasijale. Med mariniranjem jih občasno nežno pomešamo; v marinadi jih ne pustimo predolgo, da se ne zmehčajo preveč.
Mlečni riž razdelimo v skledice ali kupe in obložimo z mariniranimi jagodami – z marinado vred.