© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kako pravilno uporabimo vaniljev strok


Uredništvo
15. 7. 2025, 12.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pravijo, da je vaniljev strok za peko, to kar je česen za kuho. Hrani doda esenco, ki v nas sproži zadovoljen "mmm". Pripravili smo kratek vodič, kako se pravilno uporabi vaniljev strok.

vanilija
Unsplash
Vanilija je po ceni takoj za žafranom.

Vaniljevi stroki izvirajo iz plodu orhideje in niso poceni, takoj za žafranom so med najdražjimi začimbami. Zato je pomembno, da izberete dober strok in ga uporabite v celoti – tako strok kot semena.

Strok mora biti mehak, oljnat in imeti močan vonj po vanilji. Izogibajte se strokom, ki so brez sijaja, suhi in lomljivi.

Vaniljev strok položimo na desko in ga s hrbtno stranjo majhnega noža sploščimo.

vanilijev-strok, vanilija
Dober tek
Najprej ga sploščimo.

Vaniljev strok s konico noža po dolžini prerežemo na pol.

vanilijev-strok, vanilija
Dober tek
Prerežite na pol.

S hrbtom noža potegnemo po stroku in postrgamo semena.

vanilijev-strok, vanilija
Dober tek
Nato postrgamo.

S prsti potegnemo po nožu, da se semena naberejo pri konici. 

vanilijev-strok, vanilija
Dober tek
Stroka ne zavržite.

Stroka nikar ne zavržemo, ampak ga vstavimo v posodo s sladkorjem in tako pripravimo domač vaniljev sladkor. Postrgan strok lahko tudi zakuhamo v mleku in pripravimo nežno vaniljevo mleko.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.