© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kaj je liofilizacija in zakaj je hrana po njej tako posebna


Barbara Slivnik
16. 7. 2025, 05.40
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Morda se sliši zapleteno, a rezultat je okusen in zdrav. Liofilizacija je postopek, s katerim živila posušijo z globokim zamrzovanjem.

jagoda, banane, liofilizacija
Shutterstock
Liofilizirate lahko številne sestavine.

Liofilizacija je postopek, pri katerem kuhana ali sveža živila v posebnih napravah najprej globoko zamrznejo, nato pa s prilagajanjem tlaka in postopnim segrevanjem dosežejo sublimacijo – to pomeni, da zamrznjena voda preide neposredno iz trdnega v plinasto stanje. V končnem izdelku tako ostane le okoli 1 do 4 odstotke vode.

Ker je postopek dolgotrajen in energetsko zahteven, traja več dni in je precej dražji od običajnega sušenja. Kljub temu je zaradi številnih prednosti nepogrešljiv v nekaterih panogah. Tudi v gospodinjstvih vse bolj pridobiva na priljubljenosti.

Liofilizirana živila lahko pred uporabo ponovno napojimo z vodo ali jih uporabimo suha. Najbolj prepoznavni so kosi liofiliziranega sadja, kot so maline, jagode, borovnice ali kosi jabolk. Pogosto jih najdemo v mešanicah kosmičev, kot dodatek zmešančkom ali kot dekoracijo za torte in druge sladice. Toda liofilizacija ni namenjena le jagodičju, uspešno lahko posušimo tudi drugo sadje, vključno z melono, banano ali ananasom.

Za razliko od običajnega konzerviranja ali klasičnega sušenja se pri liofilizaciji uporablja minimalna količina toplote, zato se izgubi le okoli 3 % hranilnih snovi – precej manj kot pri drugih metodah obdelave živil.

maline
Shutterstock
Odlično služijo kot dekoracija.

Poleg sadja se vedno bolj uporabljajo tudi liofilizirana zelišča, ki ohranijo izjemno intenzivno barvo, okus in aromo. Postopek pa je primeren tudi za meso, ribe, mlečne izdelke, jajca, zelenjavo in celo že pripravljene jedi. Vse to je še posebej uporabno v pripravi hrane za kampiranje, ekspedicije ali v nujnih primerih, ko je pomembna dolga obstojnost in lahka prenosljivost.

Liofilizacijo so razvili med drugo svetovno vojno, pozneje pa so tehnologijo nadgradili tudi za potrebe vesoljskih programov – prav zaradi lahkosti in dolgega roka trajanja je namreč idealna za astronavtsko prehrano. Če so živila pravilno shranjena, lahko liofilizirana ostanejo uporabna tudi do 25 let.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.