
Boršč
Boršč

Sestavine
- 600–700 g govejega mesa (s kostjo ali brez)
- 5 l vode
- 2–4 krompirji
- 1 srednje velika rdeča pesa
- 2 čebuli
- 2 korenčka
- 3 žlice paradižnikove mezge
- 2–3 paradižniki
- 1 paprika (rdeča ali zelena)
- manjša glava zelja
- šopek svežega peteršilja
- malo kisa ali limonovega soka
- 1–2 lovorova lista
- 2–3 stroki česna
- sol
- poper
- olje
- kisla smetana in šopek svežega kopra, ko postrežemo
Preberite tudi

Preizkušeni velikonočni recepti začinjeni s tradicijo
Andraške gospodinje na veliko noč prisegajo na klasiko – šunka v testu, pletenice, potica in vaje kot nekoč: generalko jedi opravijo vnaprej.

BBQ učne urice pri Simonu
V Notranjih Goricah pri Simon's BBQ bo 22. aprila potekala mala šola dimljenja.

Kako hitro olupiti pirhe? Ocenjujemo uspešnost tehnik lupljenja
Odkrijte hitre in preproste trike, kako enostavno in hitro olupiti trdo kuhana jajca. Se strinjate z našo oceno uspešnosti?
Sestavine
- 600–700 g govejega mesa (s kostjo ali brez)
- 5 l vode
- 2–4 krompirji
- 1 srednje velika rdeča pesa
- 2 čebuli
- 2 korenčka
- 3 žlice paradižnikove mezge
- 2–3 paradižniki
- 1 paprika (rdeča ali zelena)
- manjša glava zelja
- šopek svežega peteršilja
- malo kisa ali limonovega soka
- 1–2 lovorova lista
- 2–3 stroki česna
- sol
- poper
- olje
- kisla smetana in šopek svežega kopra, ko postrežemo
Postopek
Meso operemo, položimo v posodo, zalijemo s hladno vodo in skuhamo do mehkega.
Rdečo peso olupimo in jo naribamo ali narežemo na majhne koščke. Dušimo jo v namaščeni ponvi na majhnem ognju najmanj 10 minut. Pesi dodamo malo kisa ali limonovega soka, zato da obdrži intenzivno barvo.
V drugi ponvi na segretem olju zarumenimo drobno nasekljano čebulo in nariban korenček. Popraženi čebuli in korenčku dodamo paradižnikovo mezgo in narezane paradižnike. Primešamo še papriko, narezano na kocke, in lovorov list. Vse skupaj pokrito dušimo približno 10 minut, vmes občasno premešamo.
Krompir narežemo na rezine ali kocke in jih dodamo v mesno juho. Kuhano meso narežemo na koščke. Zelje tanko narežemo in ga dodamo juhi, ko je krompir skoraj skuhan. Nato v posodo z juho dodamo še dušeno rdečo peso, prepraženo čebulo in korenček s paradižnikom. Na koncu v boršč dodamo še drobno nasekljana česen in peteršilj. Dobro premešamo in kuhamo največ 3 minute, nato štedilnik izklopimo in pustimo, da boršč pokrit stoji še nekaj minut.
Ko pripravljen boršč postrežemo, dodamo žličko kisle smetane in potresemo s peteršiljem ali koprom.
Nasvet
Ob boršču lahko ponudimo male bombete (pampuške), ki jih spečemo iz testa kot za piroške, le da jih ne nadevamo. Pred peko jih po vrhu premažemo z zeliščno mešanico, ki jo pripravimo tako, da sesekljan česen, koper in peteršilj zmešamo s soljo, žličko olja in žličko vode.