Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Gaspačo, hladna juha za vroče dni


Uredništvo
13. 6. 2025, 05.40
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vročinski val kliče po hladnih juhah. Gaspačo je idealna juha za poletne dni, ki je pripravljena je zelo hitro, polna hranilnih snovi in ne le nasiti, temveč tudi odžeja.

Zeleni gaspačo
Dober tek
Hladne juhe poleti prijetno osvežijo, le pokusite jih

Kdo bi bolje od Špancev vedel, kako se ohladiti v neznosni vročini? Visoke temperature jim ne prizanašajo, zlasti na jugu, v Andaluziji, pa k sreči poznajo številne jedi, ki prijajo tudi v najhujšem vročinskem valu. Ena od teh je hladna juha gaspačo (špansko: gazpacho), ki jo pripravijo iz sveže sezonske zelenjave in ponudijo dobro ohlajeno.

Gaspačo je čudovita izbira za poletno kosilo, večerjo ali obrok vmes, saj je izjemno okusen, osvežilen in poln vitaminov.

Če želimo, ga lahko tudi gurmansko popestrimo in nadgradimo z dodatki, kot so pršut, burrata, mocarela, kruhove kocke ali grisini … Tako bo juha tudi bolj nasitna.

Paradižnikov gaspačo

Obstaja več različic juhe gaspačp, priljubljena pa je ne le v Španiji, ampak po vsem svetu. Najbolj znan je paradižnikov gaspačo. Zanj je najbolje uporabiti sveže, zrele paradižnike. Pripravite jo lahko z dodatkom nadrobljene krušne sredice, za lažjo različico pa kruh ponudite kot prilogo. Obstaja več različic paradižnikovega gaspača, prav vsako pa lahko prilagodite po svoje.

Zeleni gaspačo

Druga najbolj znana vrsta gaspača je zeleni gaspačo, v katerem običajno prevladujejo kumare. 

zeleni gaspaco

Zeleni gaspačo

Zelena različica klasične španske hladne juhe. S cvetličnimi ledenimi kockami je še posebno lepa.

15 min
Enostavno

Beli gaspačo

Zanj verjetno ne slišite pogosto, a ta hladna andaluzijska česnova juha z blanširanimi mandlji nas je očarala. Po špansko ji pravijo ajo blanco. Narejena je iz olupljenih mandljev, česna, oljčnega olja, sredice beleg kruha in vode.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.