
Gaspačo – hladna paradižnikova juha
Gaspačo – hladna paradižnikova juha

Sestavine
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 1 rdeča paprika
- 4 zreli paradižniki
- 1 rezina belega kruha
- 5 dl pasiranega paradižnika (passata)
- 3 dl zelenjavne juhe
- 5 žlic oljčnega olja
- 4 žlice vinskega kisa
- 1 žlička omake tabasko
- 1 žlička sladkorja
- sol
- poper
- listi bazilike za posip

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 1 rdeča paprika
- 4 zreli paradižniki
- 1 rezina belega kruha
- 5 dl pasiranega paradižnika (passata)
- 3 dl zelenjavne juhe
- 5 žlic oljčnega olja
- 4 žlice vinskega kisa
- 1 žlička omake tabasko
- 1 žlička sladkorja
- sol
- poper
- listi bazilike za posip
Postopek
Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. Papriki operemo, očistimo semena in drobno narežemo. Prav tako drobno narežemo oprane paradižnike. Kruhu odstranimo skorjo in ga razdrobimo. Vse skupaj damo v sekljalnik in sesekljamo v ne preveč gladko maso, ki jo stresemo v primerno skledo. Dodamo pasiran paradižnik, juho, olje, kis, tabasko in sladkor ter začinimo s soljo in poprom. Vse skupaj dobro premešamo, skledo pokrijemo s kuhinjsko folijo in damo za vsaj 2 uri v hladilnik, najbolje pa kar čez noč.
Preden juho postrežemo, jo razdelimo v kozarce, prelijemo z malo oljčnega olja in posujemo z natrganimi lističi bazilike.