
Ajo blanco
Španska hladna česnova juha z mandlji
Ajo blanco
Španska hladna česnova juha z mandlji

Sestavine
- 200 g blanširanih mandljev
- 0,5 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 strok česna (ali 1 ½ za ljubitelje česna)
- 1 ½ žlice rdečega vinskega kisa
- 1 žlička soli
- ekstra deviško oljčno olje in sveže mleti črni poper, ko postrežemo

Sobotni recept: Njoki po sorentinsko
Domači njoki z bogato paradižnikovo omako in topljenim sirom – preprost, a razkošen obrok

Top ideje za hitre biskvite in peciva z marelicami
Iz vsakdanjih sestavin ter dodatkom svežih marelic lahko ustvarite puhasta peciva in biskvite, ki bodo prava poletna poslastica.

Recept za prav poseben sivkin kolač
Pozimi pečemo marmornega, poleti pa sivkinega. Res je zanimiv, preprost, a hkrati tako drugačen, poseben. Pazite le, da boste uporabili pravo sivko (Lavandula angustifolia), ne pa njenih okrasnih sestričen.
Sestavine
- 200 g blanširanih mandljev
- 0,5 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 strok česna (ali 1 ½ za ljubitelje česna)
- 1 ½ žlice rdečega vinskega kisa
- 1 žlička soli
- ekstra deviško oljčno olje in sveže mleti črni poper, ko postrežemo
Postopek
V samostoječem mešalniku ali s paličnim mešalnikom čim bolj gladko zmešamo vse sestavine in 5 dl vode.
Juho postavimo v hladilnik za najmanj 1 uro, da se popolnoma ohladi in se okusi razpustijo. Nato jo razdelimo na krožnike ali v skodele, pokapamo z oljčnim oljem in čez nameljemo malo popra.
Nasvet
Ajo blanco je tradicionalna hladna česnova juha iz španske pokrajine Andaluzije. Po izvoru je še starejša kot slavnejša juha gaspačo, saj jo pripravljajo že od časov Arabcev. Juha lahko vsebuje tudi sredico starega kruha, namočeno v mleko ali vodo.