
Zeleni gaspačo z burrato in pršutom
Preden poletje reče zadnjo besedo, pripravite slasten zeleni gaspačo
Zeleni gaspačo z burrato in pršutom
Preden poletje reče zadnjo besedo, pripravite slasten zeleni gaspačo

Sestavine
- 100 g rumenih paradižnikov
- 1 kumara
- 3 mlade čebulice
- 1 čili jalapeño
- 1 majhna zelena paprika
- 2 stebli zelene
- 1 strok česna
- majhen šopek koriandra
- 2 žlici šerijevega kisa
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 5 dl hladne zelenjavne jušne osnove
- 50 g mlade vodne kreše
- 2 žlički grobo mlete morske soli
- 6 rezin pršuta
- 2 krogli burrate
- sol in poper
Preberite tudi

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.

Bralka sprašuje: ‘Kako shraniti meto, da bo res ostala sveža?’
"Na tržnici po navadi kupim velik šop mete. Sveža ostane le dan ali dva in jo nazadnje zavržem. Kako naj jo shranim, da bo ostala sveža vsaj do naslednjega tedna, ko spet obiščem tržnico?"
Sestavine
- 100 g rumenih paradižnikov
- 1 kumara
- 3 mlade čebulice
- 1 čili jalapeño
- 1 majhna zelena paprika
- 2 stebli zelene
- 1 strok česna
- majhen šopek koriandra
- 2 žlici šerijevega kisa
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 5 dl hladne zelenjavne jušne osnove
- 50 g mlade vodne kreše
- 2 žlički grobo mlete morske soli
- 6 rezin pršuta
- 2 krogli burrate
- sol in poper
Postopek
Kumari odstranimo semena in jo narežemo na koščke. Mlado čebulico sesekljamo. Čiliju odstranimo semena in ga grobo narežemo. Papriki odstranimo semena in jo narežemo na četrtine, zeleno grobo narežemo, česen olupimo.
V skledo damo vse sestavine razen pršuta, burrate, nekaj lističev vodne kreše, soli in popra. Premešamo jih in jih v mešalniku ali multipraktiku v več zaporednih porcijah zmeljemo do gladkega. Nato mešanico precedimo in jo damo v hladilnik za vsaj 2 do 3 ure ali čez noč. Po želji solimo ali popramo.
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Plitev pravokoten pekač obložimo z aluminijasto folijo in po njej razporedimo pršut. Pečemo ga 8 do 10 minut oziroma dokler ni hrustljavo zapečen. Nato pustimo, da se ohladi.
Tik preden postrežemo, burrato natrgamo na večje, pršut pa na manjše koščke. Hladen gaspačo vlijemo v 6 skledic in v vsako damo nekaj koščkov burrate. Potresemo s hrustljavim pršutom in lističi vodne kreše, ki smo jih prihranili. Nazadnje pokapamo z nekaj oljčnega olja in potresemo s soljo.