
Zeleni gaspačo
Zelena različica klasične španske hladne juhe. S cvetličnimi ledenimi kockami je še posebno lepa.
Zeleni gaspačo
Zelena različica klasične španske hladne juhe. S cvetličnimi ledenimi kockami je še posebno lepa.

Sestavine
- 1 velika kumara
- ½ zelenega čilija
- 1 zrel avokado
- 4 mlade čebulice
- 100 g mlade špinače
- 2 stroka česna
- šopek peteršilja
- šopek bazilike
- šopek mete
- 200 g navadnega jogurta
- 2 žlici šerijevega kisa
- ekstra deviško oljčno ali repično olje
- sol
- poper
- pest grahovih poganjkov (po želji)
- cvetlične ledene kocke, ko postrežemo

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.

Tako lahko porabite presežek paradižnika
Polsušeni paradižnik je čudovit način, da porabimo presežke paradižnika, ko ga je na vrtovih in na tržnicah v izobilju, in ga shranimo za hladnejše dni.

Blitva: zakladnica vitaminov, folne kisline in popolna poletna priloga
Blitva je lahko na jedilniku vse leto, a običajno predvsem v poletnih mesecih pogosteje posežemo po njej, ko se kot priloga znajde ob morskih sadežih. Vsebuje malo kalorij in veliko dobrega.
Sestavine
- 1 velika kumara
- ½ zelenega čilija
- 1 zrel avokado
- 4 mlade čebulice
- 100 g mlade špinače
- 2 stroka česna
- šopek peteršilja
- šopek bazilike
- šopek mete
- 200 g navadnega jogurta
- 2 žlici šerijevega kisa
- ekstra deviško oljčno ali repično olje
- sol
- poper
- pest grahovih poganjkov (po želji)
- cvetlične ledene kocke, ko postrežemo
Postopek
Kumaro po dolgem prerežemo na pol, ji odstranimo semena in jo nasekljamo. Čiliju odstranimo semena. Avokadu odstranimo koščico in ga olupimo. Čebulicam odstranimo koreninski del in liste pri vrhu. Vse sestavine razen olja, grahovih poganjkov in ledenih kock damo v multipraktik in zmeljemo. Dodamo toliko vode, da dobimo gostoto juhe, pokusimo in po potrebi dodamo še malo kisa, soli in popra. Za najmanj 2 uri (lahko pa do 24 ur) postavimo v hladilnik.
Juho razdelimo v jušne krožnike, v vsakega položimo cvetlično ledeno kocko in pokapljamo z oljem. Po želji posujemo še z grahovimi poganjki.
Cvetlične ledene kocke
Da bo ledena juha še posebno privlačna, pripravimo ledene kocke z užitnimi cvetnimi lističi in cvetovi, na primer, vijolic, vrtnic, borage, kapucink in mačeh. Kocke lahko v zamrzovalniku hranimo do 2 meseca. Uporabimo jih lahko tudi za koktajle.