
Gaspačo – hladna juha za vroče poletne dni
Osvežilna hladna španska juha je za po vrhu še polna vitaminov!
Gaspačo – hladna juha za vroče poletne dni
Osvežilna hladna španska juha je za po vrhu še polna vitaminov!

Sestavine
- ½ bele bagete brez skorje
- 3 stroki česna
- 2 žlici šerijevega kisa
- 1 žlička sladkorja
- 1 kg podolgovatih paradižnikov (san marzano)
- 1 dl ekstra deviškega olja
- 1 majhna rdeča čebula
- ½ kumare
- ½ rdeče paprike
- sol
- poper
Preberite tudi

Naš najboljši recept za domači prebranec
Prebranec mora biti vroč, sočen, mehek in z lepo zapečeno skorjico. Preizkusili smo številne recepte, a ta je naš favorit.

Pri Zotlarju v Bujah: v kraljestvu pice in brkinskih dobrot
Tokrat smo zavili proti morju in pri Divači zavili levo ter se ustavili na pici pri Zotlarju.

Štrirje okusni kolači brez glutena
Iščete sladice brez glutena? Ob mednarodnem dnevu celiakije razkrivamo 3 odlične recepte in opozarjamo na pasti skritega glutena v kuhinji.
Sestavine
- ½ bele bagete brez skorje
- 3 stroki česna
- 2 žlici šerijevega kisa
- 1 žlička sladkorja
- 1 kg podolgovatih paradižnikov (san marzano)
- 1 dl ekstra deviškega olja
- 1 majhna rdeča čebula
- ½ kumare
- ½ rdeče paprike
- sol
- poper
Postopek
Bageto za minuto namočimo v vodi, nato jo ožmemo in tekočino zavržemo. Olupimo česen, paradižnike narežemo na četrtine, čebulo in kumaro nasekljamo, papriki pa najprej odstranimo semena, nato jo prav tako nasekljamo.
V multipraktiku z mešamo kruh, česen, kis, sladkor in polovico paradižnika, da dobimo skoraj gladko maso. Dodamo preostale paradižnike in ponovno miksamo, dokler ne dobimo gladke juhe.
V delujoči multipraktik počasi prilivamo olje. Začinimo s soljo in poprom, nato juho prelijemo v vrč, pokrijemo in hladimo vsaj 3 ure. Juho postrežemo v kozarcih in ji dodamo nasekljano rdečo čebulo, kumaro in rdečo papriko.