
Gaspačo – hladna juha za vroče poletne dni
Osvežilna hladna španska juha je za po vrhu še polna vitaminov!
Gaspačo – hladna juha za vroče poletne dni
Osvežilna hladna španska juha je za po vrhu še polna vitaminov!

Sestavine
- ½ bele bagete brez skorje
- 3 stroki česna
- 2 žlici šerijevega kisa
- 1 žlička sladkorja
- 1 kg podolgovatih paradižnikov (san marzano)
- 1 dl ekstra deviškega olja
- 1 majhna rdeča čebula
- ½ kumare
- ½ rdeče paprike
- sol
- poper

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- ½ bele bagete brez skorje
- 3 stroki česna
- 2 žlici šerijevega kisa
- 1 žlička sladkorja
- 1 kg podolgovatih paradižnikov (san marzano)
- 1 dl ekstra deviškega olja
- 1 majhna rdeča čebula
- ½ kumare
- ½ rdeče paprike
- sol
- poper
Postopek
Bageto za minuto namočimo v vodi, nato jo ožmemo in tekočino zavržemo. Olupimo česen, paradižnike narežemo na četrtine, čebulo in kumaro nasekljamo, papriki pa najprej odstranimo semena, nato jo prav tako nasekljamo.
V multipraktiku z mešamo kruh, česen, kis, sladkor in polovico paradižnika, da dobimo skoraj gladko maso. Dodamo preostale paradižnike in ponovno miksamo, dokler ne dobimo gladke juhe.
V delujoči multipraktik počasi prilivamo olje. Začinimo s soljo in poprom, nato juho prelijemo v vrč, pokrijemo in hladimo vsaj 3 ure. Juho postrežemo v kozarcih in ji dodamo nasekljano rdečo čebulo, kumaro in rdečo papriko.