© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Najboljši slani in sladki recepti s kostanjem


Uredništvo
1. 10. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Če ste se do zdaj že naveličali klasičnega pečenega ali kuhanega kostanja, preverite naše predloge, kako kostanj uporabiti v slanih in sladkih jedeh.

Široki rezanci z zajčjim ragujem s kostanjem
Dober tek
Široki rezanci z zajčjim ragujem s kostanjem

Nabiranje kostanja je eno najlepših jesenskih opravil, pri katerem lahko sodeluje vsa družina, še lepše pa je, ko pravkar pečeni kostanji poskakujejo iz roke v roko, da bi se čim prej ohladili. Če ste se pečenega in kuhanega kostanja že do sitega najedli, lahko pride ta mesec na vrsto nadgrajeno kostanjevo kulinarično ustvarjanje!

Kostanj v slanih jedeh

Kostanj je lahko odlična zamenjava za krompir in druge močnate priloge. Dodajamo ga lahko juham in obaram, rižotam in testeninam, s kostanjem lahko nadevamo perutnino, ga pretlačimo v slan kostanjev pire. Za uporabo v slanih jedeh ga lahko skuhamo kar v goveji juhi.

Preberite še

Iz enega kilograma surovega kostanja dobimo približno 80 dag olupljenega kostanja.

Kostanj v sladkih jedeh

Prav posebno poglavje so sladke jedi s kostanjem. Odličen je vložen v sirupu ali shranjen za zimo v obliki marmelade. Izjemno cenjen je kostanjev pire, ki ga uporabimo v tortah, narastkih, kremah, pudingih, štrukljih, sladoledih in preostalih sladkih dobrotah.

Svetovno znana specialiteta je glazirani kostanj (marrons glacé). Najpreprosteje ga pripravimo tako, da v ponvi rahlo karameliziramo sladkor, dodamo olupljen kuhan kostanj in dobro premešamo; po potrebi dodamo malce vode. Glaziran kostanj marsikje velja za tradicionalno božično sladico.

glaziran kostanj
Kochen&Küche
Glaziran kostanj

Prav tako znana je italijanska sladica montebianco, pripravljena iz gore kostanjevega pireja s smetano, ljubitelji kostanja pa se zagotovo ne boste odrekli francoski poslastici bûche aux marrons de Noël – ruladi s kostanjevo kremo.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.