
Kaj boste skuhali danes?
Široki rezanci z zajčjim ragujem s kostanjem
Okus jeseni smo ulovili v zajčji ragu s kostanjem
Široki rezanci z zajčjim ragujem s kostanjem
Okus jeseni smo ulovili v zajčji ragu s kostanjem

Sestavine
- 2 žlici repičnega ali oljčnega olja
- 1 zajec, narezan na kose (prosimo mesarja, naj to stori namesto nas)
- 2 žlici moke
- 200 g dimljene slanine v kockah
- 1 čebula
- 1 korenček
- 1 steblo zelene
- 2 stroka česna
- 1 žlička mletega cimeta
- 1 žlička brinovih jagod
- 3 lovorovi listi
- 2 rožmarinovi vejici
- 2 dl rdečega vina
- 1 piščančja jušna kocka
- 2 x 400-gramska pločevinka nasekljanega paradižnika
- 200 g kuhanega kostanja
- 400 g širokih rezancev
- 3 žlice mleka
- lupina ½ pomaranče ali 1 klementine
- šopek peteršilja
- sol
- poper
- parmezan, ko postrežemo (po želji)

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.

Topla ideja za kosilo: najboljši recepti za jesenske juhe
Ko dneve zapolni megla in listje zašumi pod nogami, je čas za slastne jesenske juhe, ki v naš vsakdan zanesejo mir in udobje.

Katera buča je prava za juho, katera za sladico? Tukaj je preprost vodič
Katero bučo izbrati za katero jed, ni enostavno vprašanje, a zbrali smo nekaj napotkov, s katerimi bodo vaši recepti z bučami vedno uspeli.
Sestavine
- 2 žlici repičnega ali oljčnega olja
- 1 zajec, narezan na kose (prosimo mesarja, naj to stori namesto nas)
- 2 žlici moke
- 200 g dimljene slanine v kockah
- 1 čebula
- 1 korenček
- 1 steblo zelene
- 2 stroka česna
- 1 žlička mletega cimeta
- 1 žlička brinovih jagod
- 3 lovorovi listi
- 2 rožmarinovi vejici
- 2 dl rdečega vina
- 1 piščančja jušna kocka
- 2 x 400-gramska pločevinka nasekljanega paradižnika
- 200 g kuhanega kostanja
- 400 g širokih rezancev
- 3 žlice mleka
- lupina ½ pomaranče ali 1 klementine
- šopek peteršilja
- sol
- poper
- parmezan, ko postrežemo (po želji)
Postopek
V veliki, široki težki kozici s pokrovko segrejemo eno žlico olja. Kose zajca začinimo in pomokamo. Položimo jih na vroče olje in z vseh strani popečemo – mogoče bomo morali to opraviti v več izmenah. Ko je meso enakomerno temno zlato rjavo zapečeno, ga preložimo na krožnik. V ponev dodamo preostalo olje in na njem pražimo slanino 10 minut oziroma tako dolgo, da se zlato in hrustljavo zapeče. Čebulo, korenje in zeleno nasekljamo in dodamo v kozico. Med mešanjem pražimo 10 minut, da se zelenjava zmehča. Pri tem postrgamo, kar se je zapeklo na dno kozice. Dodamo strt česen in pražimo še minuto.
Brinove jagode zdrobimo v možnarju, lovorove liste zmečkamo v roki, da sprostijo aromo, listke rožmarina pa osmukamo in nasekljamo. Vse skupaj s cimetom vmešamo v kozico. Po eni minuti prilijemo še vino in nadrobimo jušno kocko. Kuhamo 5 minut, nato dodamo paradižnik in meso. Zajca položimo v omako, kozico pokrijemo in počasi dušimo 2 uri, vmes enkrat ali dvakrat premešamo.
Zajca vzamemo iz kozice, omako dobro premešamo in ponovno pokrijemo. Omako še naprej počasi kuhamo, medtem pa z vilicami natrgamo meso od kosti. Kosti zavržemo, meso pa vrnemo v kozico. Dodamo tudi polovico grobo nasekljanega kostanja. Nepokrito kuhamo še 30 minut, da dobimo gosto in bogato omako, nato primešamo še preostali nasekljan kostanj. Omako lahko zdaj ohladimo in čez noč shranimo v hladilnik ali pa jo za največ 2 meseca zamrznemo.
Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca. V omako vmešamo mleko, pomarančno lupino in nasekljan peteršilj. Če je hladna, jo pogrejemo. Ko so testenine kuhane, jih dodamo v omako in vse skupaj kuhamo še minuto. Po želji jed posujemo s parmezanom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Fokača z zeliščnim oljem
Sladek čilijev džem
Čilijev džem lahko dodate k omakam, postrežete s siri ali pa ga uporabite kot pomako za k čipsu.