Kaj boste skuhali danes?
Široki rezanci z zajčjim ragujem s kostanjem
Okus jeseni smo ulovili v zajčji ragu s kostanjem
Široki rezanci z zajčjim ragujem s kostanjem
Okus jeseni smo ulovili v zajčji ragu s kostanjem
Sestavine
- 2 žlici repičnega ali oljčnega olja
- 1 zajec, narezan na kose (prosimo mesarja, naj to stori namesto nas)
- 2 žlici moke
- 200 g dimljene slanine v kockah
- 1 čebula
- 1 korenček
- 1 steblo zelene
- 2 stroka česna
- 1 žlička mletega cimeta
- 1 žlička brinovih jagod
- 3 lovorovi listi
- 2 rožmarinovi vejici
- 2 dl rdečega vina
- 1 piščančja jušna kocka
- 2 x 400-gramska pločevinka nasekljanega paradižnika
- 200 g kuhanega kostanja
- 400 g širokih rezancev
- 3 žlice mleka
- lupina ½ pomaranče ali 1 klementine
- šopek peteršilja
- sol
- poper
- parmezan, ko postrežemo (po želji)
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 2 žlici repičnega ali oljčnega olja
- 1 zajec, narezan na kose (prosimo mesarja, naj to stori namesto nas)
- 2 žlici moke
- 200 g dimljene slanine v kockah
- 1 čebula
- 1 korenček
- 1 steblo zelene
- 2 stroka česna
- 1 žlička mletega cimeta
- 1 žlička brinovih jagod
- 3 lovorovi listi
- 2 rožmarinovi vejici
- 2 dl rdečega vina
- 1 piščančja jušna kocka
- 2 x 400-gramska pločevinka nasekljanega paradižnika
- 200 g kuhanega kostanja
- 400 g širokih rezancev
- 3 žlice mleka
- lupina ½ pomaranče ali 1 klementine
- šopek peteršilja
- sol
- poper
- parmezan, ko postrežemo (po želji)
Postopek
V veliki, široki težki kozici s pokrovko segrejemo eno žlico olja. Kose zajca začinimo in pomokamo. Položimo jih na vroče olje in z vseh strani popečemo – mogoče bomo morali to opraviti v več izmenah. Ko je meso enakomerno temno zlato rjavo zapečeno, ga preložimo na krožnik. V ponev dodamo preostalo olje in na njem pražimo slanino 10 minut oziroma tako dolgo, da se zlato in hrustljavo zapeče. Čebulo, korenje in zeleno nasekljamo in dodamo v kozico. Med mešanjem pražimo 10 minut, da se zelenjava zmehča. Pri tem postrgamo, kar se je zapeklo na dno kozice. Dodamo strt česen in pražimo še minuto.
Brinove jagode zdrobimo v možnarju, lovorove liste zmečkamo v roki, da sprostijo aromo, listke rožmarina pa osmukamo in nasekljamo. Vse skupaj s cimetom vmešamo v kozico. Po eni minuti prilijemo še vino in nadrobimo jušno kocko. Kuhamo 5 minut, nato dodamo paradižnik in meso. Zajca položimo v omako, kozico pokrijemo in počasi dušimo 2 uri, vmes enkrat ali dvakrat premešamo.
Zajca vzamemo iz kozice, omako dobro premešamo in ponovno pokrijemo. Omako še naprej počasi kuhamo, medtem pa z vilicami natrgamo meso od kosti. Kosti zavržemo, meso pa vrnemo v kozico. Dodamo tudi polovico grobo nasekljanega kostanja. Nepokrito kuhamo še 30 minut, da dobimo gosto in bogato omako, nato primešamo še preostali nasekljan kostanj. Omako lahko zdaj ohladimo in čez noč shranimo v hladilnik ali pa jo za največ 2 meseca zamrznemo.
Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca. V omako vmešamo mleko, pomarančno lupino in nasekljan peteršilj. Če je hladna, jo pogrejemo. Ko so testenine kuhane, jih dodamo v omako in vse skupaj kuhamo še minuto. Po želji jed posujemo s parmezanom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Polnozrnate testenine z regratovim pestom
Terina s piščancem in porom, zavita v pršut
Gordonova terina, ki jo pripravimo vnaprej, je odlična predjed, ko gostimo prijatelje.