
Kostanjeva torta z marmelado
Kostanjeva torta z marmelado

Sestavine
testo
- 4 jajca
- 100 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 120 g gladke moke
- 40 g biskvitnih drobtin
- ½ žličke pecilnega praška
- nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
krema
- 100 g kostanjevega pireja
- 5 dl sladke smetane
- 80 g sladkorja v prahu
- 6 listov želatine
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 kozarček ruma
- 100 g marelične marmelade
- maslo in moka za model
- neolupljeni, celi in zmleti mandlji za okras

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Viralna pita, ki navdušuje z okusom in nizkimi kalorijami
Spanakopita, znana grška pita s špinačo in feto, slovi po hrustljavosti in bogatem okusu. Za manj kalorično različico smo za vas poiskali viralni recept.
Sestavine
testo
- 4 jajca
- 100 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 120 g gladke moke
- 40 g biskvitnih drobtin
- ½ žličke pecilnega praška
- nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
krema
- 100 g kostanjevega pireja
- 5 dl sladke smetane
- 80 g sladkorja v prahu
- 6 listov želatine
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 kozarček ruma
- 100 g marelične marmelade
- maslo in moka za model
- neolupljeni, celi in zmleti mandlji za okras
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Mlačno maslo penasto zmešamo s polovično količino presejanega sladkorja v prahu. Dodamo kostanjev pire in ponovno penasto zmešamo. Rumenjake ločimo od beljakov. V kostanjevo zmes postopoma dodajamo rumenjake in še enkrat penasto zmešamo. Beljake stepemo s preostalim sladkorjem v trd sneg in previdno vmešamo v maso. Na koncu vmešamo še s pecilnim praškom presejano moko, biskvitne drobtine in nastrgano limonovo lupino.

Maso napolnimo v pomaščen in pomokan tortni model ter pečemo v prej ogreti pečici približno 40 minut (naredimo preizkus z zobotrebcem). Pustimo, da se biskvit v modlu ohladi. Čez dve uri ga vzamemo iz modla in dvakrat prečno prerežemo.
Tortne oblate premažemo z vročo marelično marmelado. Želatino namočimo v hladno vodo. Sladko smetano čvrsto stepemo s presejanim sladkorjem v prahu in vaniljevim sladkorjem. Želatino odcedimo, raztopimo v segretem rumu in z malo sladke smetane vmešamo v kostanjev pire, nato pa previdno vmešamo v preostalo smetano.
Dve tretjini kreme namažemo na tortne oblate in jih sestavimo. Malo kreme napolnimo v brizgalno vrečko z zvezdastim nastavkom. S preostalo kremo gladko premažemo površino in obod torte ter potresemo z zmletimi mandlji. Na površino torte nabrizgamo rozete in okrasimo z mandljevimi jedrci. Torto postavimo za dve uri v hladilnik. Dobro ohlajeno kostanjevo torto razrežemo z nožem, ki smo ga potopili v vročo vodo.
