Kaj boste skuhali danes?
Kostanjeva torta z marmelado
Kostanjeva torta z marmelado
Sestavine
testo
- 4 jajca
- 100 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 120 g gladke moke
- 40 g biskvitnih drobtin
- ½ žličke pecilnega praška
- nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
krema
- 100 g kostanjevega pireja
- 5 dl sladke smetane
- 80 g sladkorja v prahu
- 6 listov želatine
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 kozarček ruma
- 100 g marelične marmelade
- maslo in moka za model
- neolupljeni, celi in zmleti mandlji za okras
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
testo
- 4 jajca
- 100 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 120 g gladke moke
- 40 g biskvitnih drobtin
- ½ žličke pecilnega praška
- nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
krema
- 100 g kostanjevega pireja
- 5 dl sladke smetane
- 80 g sladkorja v prahu
- 6 listov želatine
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 kozarček ruma
- 100 g marelične marmelade
- maslo in moka za model
- neolupljeni, celi in zmleti mandlji za okras
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Mlačno maslo penasto zmešamo s polovično količino presejanega sladkorja v prahu. Dodamo kostanjev pire in ponovno penasto zmešamo. Rumenjake ločimo od beljakov. V kostanjevo zmes postopoma dodajamo rumenjake in še enkrat penasto zmešamo. Beljake stepemo s preostalim sladkorjem v trd sneg in previdno vmešamo v maso. Na koncu vmešamo še s pecilnim praškom presejano moko, biskvitne drobtine in nastrgano limonovo lupino.
Maso napolnimo v pomaščen in pomokan tortni model ter pečemo v prej ogreti pečici približno 40 minut (naredimo preizkus z zobotrebcem). Pustimo, da se biskvit v modlu ohladi. Čez dve uri ga vzamemo iz modla in dvakrat prečno prerežemo.
Tortne oblate premažemo z vročo marelično marmelado. Želatino namočimo v hladno vodo. Sladko smetano čvrsto stepemo s presejanim sladkorjem v prahu in vaniljevim sladkorjem. Želatino odcedimo, raztopimo v segretem rumu in z malo sladke smetane vmešamo v kostanjev pire, nato pa previdno vmešamo v preostalo smetano.
Dve tretjini kreme namažemo na tortne oblate in jih sestavimo. Malo kreme napolnimo v brizgalno vrečko z zvezdastim nastavkom. S preostalo kremo gladko premažemo površino in obod torte ter potresemo z zmletimi mandlji. Na površino torte nabrizgamo rozete in okrasimo z mandljevimi jedrci. Torto postavimo za dve uri v hladilnik. Dobro ohlajeno kostanjevo torto razrežemo z nožem, ki smo ga potopili v vročo vodo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Blondinčki z belo čokolado in mačo
Karameliziran kruhov narastek s figami
Fin narastek za slovo od poletja (in starega kruha)
Breskova pita z mandlji
Pita s pečeno poletno zelenjavo in kozjim sirom
Ta pita je odlična ideja za takrat, ko želite porabiti domačo zelenjavo