
Kostanjeva torta z marmelado
Kostanjeva torta z marmelado

Sestavine
testo
- 4 jajca
- 100 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 120 g gladke moke
- 40 g biskvitnih drobtin
- ½ žličke pecilnega praška
- nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
krema
- 100 g kostanjevega pireja
- 5 dl sladke smetane
- 80 g sladkorja v prahu
- 6 listov želatine
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 kozarček ruma
- 100 g marelične marmelade
- maslo in moka za model
- neolupljeni, celi in zmleti mandlji za okras

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
testo
- 4 jajca
- 100 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 120 g gladke moke
- 40 g biskvitnih drobtin
- ½ žličke pecilnega praška
- nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
krema
- 100 g kostanjevega pireja
- 5 dl sladke smetane
- 80 g sladkorja v prahu
- 6 listov želatine
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 kozarček ruma
- 100 g marelične marmelade
- maslo in moka za model
- neolupljeni, celi in zmleti mandlji za okras
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Mlačno maslo penasto zmešamo s polovično količino presejanega sladkorja v prahu. Dodamo kostanjev pire in ponovno penasto zmešamo. Rumenjake ločimo od beljakov. V kostanjevo zmes postopoma dodajamo rumenjake in še enkrat penasto zmešamo. Beljake stepemo s preostalim sladkorjem v trd sneg in previdno vmešamo v maso. Na koncu vmešamo še s pecilnim praškom presejano moko, biskvitne drobtine in nastrgano limonovo lupino.

Maso napolnimo v pomaščen in pomokan tortni model ter pečemo v prej ogreti pečici približno 40 minut (naredimo preizkus z zobotrebcem). Pustimo, da se biskvit v modlu ohladi. Čez dve uri ga vzamemo iz modla in dvakrat prečno prerežemo.
Tortne oblate premažemo z vročo marelično marmelado. Želatino namočimo v hladno vodo. Sladko smetano čvrsto stepemo s presejanim sladkorjem v prahu in vaniljevim sladkorjem. Želatino odcedimo, raztopimo v segretem rumu in z malo sladke smetane vmešamo v kostanjev pire, nato pa previdno vmešamo v preostalo smetano.
Dve tretjini kreme namažemo na tortne oblate in jih sestavimo. Malo kreme napolnimo v brizgalno vrečko z zvezdastim nastavkom. S preostalo kremo gladko premažemo površino in obod torte ter potresemo z zmletimi mandlji. Na površino torte nabrizgamo rozete in okrasimo z mandljevimi jedrci. Torto postavimo za dve uri v hladilnik. Dobro ohlajeno kostanjevo torto razrežemo z nožem, ki smo ga potopili v vročo vodo.
