Najlažji recept za chilli con carne, ki vedno uspe
Čeprav izvira iz Mehike in se je do popolne prepoznavnosti razvila v ZDA, je chilli con carne postal priljubljen po celem svetu.

Je tisti tip jedi, ki nas ogreje v hladnejših dneh, nasiti veliko družbo in v kuhinji skoraj ne pozna omejitev. Vsak kuhar ima svoj recept, a osnova ostaja enaka: mleto meso, rdeč fižol in koruza, paradižnik in pravo razmerje začimb, ki poskrbijo za značilen pekoč okus.
Priprava chilli con carne je preprosta in hvaležna, saj večino sestavin skuhamo v enem loncu, kar pomeni malo dela in veliko okusa. Jed je odlična kot glavni obrok s kosom kruha, pogosto pa jo postrežemo tudi z rižem, tortiljami ali kot nadev za tacose. Poleg tega je še boljša naslednji dan, ko se okusi lepo povežejo.
Chilli con carne (za 4 osebe)
Sestavine:
2 žlici olja (olivno ali sončnično)
1 večja čebula, drobno sesekljana
2 stroka česna, strta
500 g mlete govedine (lahko tudi mešano meso, a govedina da bolj izrazit okus)
1 podolgovata rdeča paprika, narezana na kocke
1 svež čili (ali po okusu, lahko tudi jalapeño), drobno nasekljan
1 pločevinka paradižnika v koščkih (400 g)
1 žlica paradižnikovega koncentrata
150 ml goveje jušne osnove (ali vode)
1 pločevinka rdečega fižola (400 g), opranega in odcejenega
1 manjša pločevinka koruze (150 g), odcejene
1 žlička dimljene paprike
1 žlička mlete kumine
1/2 žličke origana
1/2–1 žlička čilija v prahu (glede na okus)
1 kocka temne čokolade ali 1/2 žličke nesladkanega kakava v prahu (za globino)
sol, sveže mleti poper
svež koriander ali peteršilj za posip
Priprava:
V večjem loncu segrejemo olje in počasi popražimo čebulo, da postekleni. Dodamo česen in nasekljan svež čili ter pražimo še minuto.
Dodamo mleto meso, ga med praženjem razdrobimo z vilicami in pečemo, da dobi lepo rjavo barvo.
Primešamo narezano papriko, dimljeno papriko, kumino in origano. Kupimo lahko tudi že pripravljeno mešanico začimb za chilli con carne. Na hitro premešamo, da začimbe zadišijo.
Vmešamo paradižnik in koncentrat, prilijemo jušno osnovo ter dodamo čokolado ali kakav. Kuhamo na majhnem ognju vsaj 30 minut, da se omaka zgosti in razvije bogat okus (če imamo čas, lahko tudi 1 uro).
Nato dodamo fižol in koruzo, solimo, popramo in po potrebi dodamo še malo čilija. Kuhamo še 10 minut, da se vse poveže.
Postrežemo vroče s kosom kruha, rižem ali tortiljami, potreseno s svežim koriandrom ali peteršiljem.
Namigi za popoln chilli
Če ga pripravite dan prej, bo okus še globlji, saj se čez noč sestavine lepo prepojijo. Za bolj kremasto teksturo dodajte žlico kisle smetane, če želite bolj avtentičen mehiški pridih, pa ga postrezite s toplimi tortiljami ali nachosi.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se