
Jesenska ponev s klobaso, rdečim zeljem in kostanjem
Sezonske dobrote iz ponvice - odlična ideja!
Jesenska ponev s klobaso, rdečim zeljem in kostanjem
Sezonske dobrote iz ponvice - odlična ideja!

Sestavine
- 4 sveže klobase (pečenice)
- 1 žlica oljčnega olja
- 300 g rdečega zelja
- 4 veliki žajbljevi listi
- 2 stroka česna
- 1 žlička koromačevih semen
- 3 dl rdečega vina
- 3 dl piščančje jušne osnove
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlica tekočega medu
- 25 g rozin
- 100 g olupljenega kuhanega kostanja
- sol in poper
- krompirjev pire ali polenta za prilogo
- majhen šopek peteršilja za posip

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 4 sveže klobase (pečenice)
- 1 žlica oljčnega olja
- 300 g rdečega zelja
- 4 veliki žajbljevi listi
- 2 stroka česna
- 1 žlička koromačevih semen
- 3 dl rdečega vina
- 3 dl piščančje jušne osnove
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlica tekočega medu
- 25 g rozin
- 100 g olupljenega kuhanega kostanja
- sol in poper
- krompirjev pire ali polenta za prilogo
- majhen šopek peteršilja za posip
Postopek
Klobasno meso iztisnemo iz ovoja in ga nadrobimo na koščke. Rdeče zelje narežemo na debelejše trakove, žajbelj drobno narežemo, česen narežemo na rezinice.
V ponvi ali plitvi kozici z debelim dnom na srednji temperaturi segrejemo olje in na njem pražimo klobasno meso, da se rjavo in hrustljavo zapeče. Dodamo zelje, žajbelj, česen in koromačeva semena ter med mešanjem pražimo še nekaj minut.
Prilijemo rdeče vino in zavremo, medtem mešamo in z dna postrgamo zapečene koščke. Pustimo, da tekočina malo povre. Dodamo jušno osnovo, balzamični kis, med in rozine ter nežno kuhamo 15 minut, da se zelje zmehča, tekočina pa povre. Primešamo na koščke nadrobljen kostanj, nato pokusimo ter po potrebi solimo in popramo.
Jed naložimo na krompirjev pire ali polento, posujemo z drobno sesekljanim peteršiljem in postrežemo.