Kaj boste skuhali danes?
Kostanjeva rulada z mandljevim likerjem
Kostanj ne potrebuje veliko družbe – preprost biskvit, smetana in mandljev liker so vse, kar potrebujemo, da rulada zablesti.
Kostanjeva rulada z mandljevim likerjem
Kostanj ne potrebuje veliko družbe – preprost biskvit, smetana in mandljev liker so vse, kar potrebujemo, da rulada zablesti.
Sestavine
- 3 jajca
- 140 g sladkorja
- 250 g nesladkanega kostanjevega pireja (glej nasvet)
- 2 žlici mandljevega likerja, npr. disaronno
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- maslo za pekač
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 3 jajca
- 140 g sladkorja
- 250 g nesladkanega kostanjevega pireja (glej nasvet)
- 2 žlici mandljevega likerja, npr. disaronno
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- maslo za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Nizek pekač velikosti 20 x 30 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake penasto stepemo skupaj s sladkorjem, da dobimo gosto zmes, nato narahlo vmešamo kostanjev pire.
Beljake stepemo v čvrst sneg in ga narahlo vmešamo v kostanjevo mešanico. Maso razprostremo na pripravljeni pekač in jo pečemo 40 minut.
Biskvit pustimo, da se 5 minut ohlaja, nato ga pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in pustimo eno uro. Medtem pripravimo kremo. Smetani dodamo mandljev liker in jo stepemo.
Vzamemo velik kos papirja za peko in ga posujemo s sladkorjem v prahu. Rulado zvrnemo na papir za peko, jo premažemo s sladko smetano in previdno, a tesno zvijemo. Začnemo z enim od krajših koncev, pri zvijanju pa si pomagamo s papirjem. Nič hudega, če poči, tudi razpoke imajo svoj čar. Rulado lahko pripravimo nekaj ur vnaprej in jo shranimo v hladilniku.
Nasvet
Kostanjev pire
400 g kostanjev z ostrim nožem zarežemo in jih za 5 minut damo v zelo vročo pečico, da ovojnica poči, tako jih bomo laže olupili. Kostanj olupimo, ga damo v kozico in prilijemo vodo (približno pol litra). Počasi kuhamo, da je kostanj mehak in skoraj vsa tekočina povre. Odstavimo in pretlačimo s paličnim mešalnikom. Pustimo, da se ohladi.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Hrenovi fritati v goveji juhi
Solata s krompirjem, stročjim fižolom in redkvicami
Kosmiči čez noč z malinami in arašidovim maslom
Kosmiči čez noč vam zvečer vzamejo le nekaj minut, a neznansko polepšajo naslednje jutro.