
Čokoladna torta Mont Blanc
Čokoladna torta, ki bi je lahko pojedli za celo goro!
Čokoladna torta Mont Blanc
Čokoladna torta, ki bi je lahko pojedli za celo goro!

Sestavine
- 300 g masla
- 200 g temne čokolade
- 2 veliki jajci, 3 rumenjaki
- 200 g navadnega rjavega sladkorja
- 140 g mehkega svetlo rjavega sladkorja
- 200 g kostanjevega pireja
- 175 g moke
- 50 g kakava v prahu
- sol
- maslo za model
- sladkor v prahu za posip
- čokoladni ostružki (po želji)
meringa
- 3 beljaki
- 140 g rjavega sladkorja
kostanjev nadev
- 3 dl sladke smetane
- 220 g kostanjevega pireja
- 100 g sladkorja v prahu

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.

Ta tradicionalna slovenska jed je boljša od vsake kurje župce
Kokošji žgvacet je istrska jed, ki navdušuje z bogatim okusom. Najboljši je, kadar ga pripravimo iz domače perutnine ter postrežemo s fuži, polento ali njoki.
Sestavine
- 300 g masla
- 200 g temne čokolade
- 2 veliki jajci, 3 rumenjaki
- 200 g navadnega rjavega sladkorja
- 140 g mehkega svetlo rjavega sladkorja
- 200 g kostanjevega pireja
- 175 g moke
- 50 g kakava v prahu
- sol
- maslo za model
- sladkor v prahu za posip
- čokoladni ostružki (po želji)
meringa
- 3 beljaki
- 140 g rjavega sladkorja
kostanjev nadev
- 3 dl sladke smetane
- 220 g kostanjevega pireja
- 100 g sladkorja v prahu
Postopek
Dno in obod dveh okroglih modlov za torto s premerom 20 cm in ločljivim dnom namastimo in obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 160 °C. Čokolado drobno nasekljamo in jo skupaj z maslom stopimo v vodni kopeli (v skledi, postavljeni nad kozico z vodo, ki zelo nežno vre). Damo na stran in rahlo ohladimo.
V veliki skledi približno 5 minut z električnim mešalnikom stepamo jajca, rumenjake in sladkor, da se volumen podvoji. V maso presejemo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. V čokoladno–masleno kremo previdno vmešamo kostanjev pire, nato zmes nežno vmešamo med ostale sestavine. Maso enakomerno razdelimo po modlih.
Metlice električnega mešalnika in skledo hitro očistimo in v njej beljake stepemo v čvrst sneg. Z žlico postopoma dodajamo sladkor in neprestano stepamo, da dobimo gosto in čvrsto meringo. Meringo z žlico razdelimo po masi v obeh modlih, nato jo z zadnjo stranjo žlice razmažemo po celotni površini. Zapolnimo vrzeli ob robovih in oblikujemo lepe vrtinčaste jamice in vršičke. Modla damo v pečico in pečemo 1 uro in 15 minut, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v testo, še vlažen, ko ga vzamemo iz sredine torte, in se ga držijo drobtinice. Popolnoma ohladimo.
Preden postrežemo, pripravimo še nadev. Smetano, kostanjev pire in sladkor v prahu damo v skledo in zmes rahlo stepemo v kremo. Biskvita vzamemo iz modlov in enega položimo na servirni pladenj za torte (biskvit z lepšim zgornjim delom bomo uporabili za vrh). S kremo premažemo biskvit na servirnem pladnju in proti robovom naredimo vrtince (nič hudega, če se meringa malo zdrobi), pokrijemo z drugim biskvitom in ga posipamo s sladkorjem v prahu, po želji tudi s čokoladnimi ostružki. Najbolje je, da torto postrežemo takoj, lahko pa jo v hladilniku hranimo do 2 dni.