
Kaj boste skuhali danes?
Skutni cmoki s kostanjem in suhimi slivami
Skutni cmoki s kostanjem in suhimi slivami

Sestavine
testo
- 250 g puste skute
- 100 g masla
- 125 g kisle smetane
- 200 g toasta (brez skorje)
- 100 g ostre pšenične moke
- 4 jajca
- ½ žlice vaniljevega sladkorja
- malo soli
- nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
- nastrgana lupinica ½ neškropljene pomaranče
nadev
- 200 g kuhanega kostanja (ali kostanjevega pireja)
- 100 g suhih sliv brez koščic
- 1 žlica ruma
- 100 g sladkorja v prahu
- mleti lešniki in sladkor za povaljanje
- sladkor v prahu za posip

Marmelada iz grozdja, ki jo boste hoteli jesti kar z žlico
Medtem ko večina grozdja že pridno prehaja iz mošta v vino, se na latniku tu in tam še najde kak grozd – spremenite ga v slasten grozdni džem, marmelado ali žele.

Diši po Pomurju: zlato zapečeni Stankini langaši
Včasih najboljše jedi ne nastanejo s pomočjo tehtnice, ampak po občutku. Tako kot langaš Stanke Garai – zlato zapečen, mehak in dišeč.

Pozabite na klasično lazanjo, ta različica je noro dobra
Na družbenih omrežjih trenutno navdušuje nova zimska tolažilna jed – enolončnica po navdihu lazanje.
Sestavine
testo
- 250 g puste skute
- 100 g masla
- 125 g kisle smetane
- 200 g toasta (brez skorje)
- 100 g ostre pšenične moke
- 4 jajca
- ½ žlice vaniljevega sladkorja
- malo soli
- nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
- nastrgana lupinica ½ neškropljene pomaranče
nadev
- 200 g kuhanega kostanja (ali kostanjevega pireja)
- 100 g suhih sliv brez koščic
- 1 žlica ruma
- 100 g sladkorja v prahu
- mleti lešniki in sladkor za povaljanje
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Za nadev pretlačimo kostanj. Suhe slive narežemo na drobne kocke in jih pomešamo s pretlačenim kostanjem, sladkorjem v prahu in rumom. Iz te mase naredimo 12 kroglic, ki jih zamrznemo.
Za skutne cmoke narežemo toast na drobne kocke in nanje presejemo moko. Mlačno maslo pomešamo z jajci. Pomokane krušne kocke in jajčno zmes pomešamo z ostalimi sestavinami za cmoke: skuto, kislo smetano, vaniljevim sladkorjem, soljo ter nastrgano lupino limone in pomaranče. Maso pustimo počivati eno uro, da se sestavine dobro prepojijo, nato še enkrat premešamo.
Skutno testo razdelimo na 12 delov. Zamrznjene kostanjeve kroglice vtisnemo v skutno testo in oblikujemo 12 lepih cmokov. Cmoke kuhljamo 10 minut v slani vreli vodi. S penovko jih poberemo iz vode in povaljamo v mešanici lešnikov in sladkorja. Preden skutne cmoke ponudimo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Marmelada iz rabarbare in jagod
Sladke jagode in kiselkasta rabarbara se odlično ujamejo v osvežilni poletni marmeladi. Če jo naredite z želirnim sladkorjem Wiener Zucker, je uspeh zagotovljen.