© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Narastek iz divjih gob in kostanja

Gobe, kostanj, korenovke in krompirjev pire bomo združili v slastni jesenski zloženki

Narastek iz divjih gob in kostanja

Gobe, kostanj, korenovke in krompirjev pire bomo združili v slastni jesenski zloženki

Čas priprave 1 h 20 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
narastek-iz-divjih-gob-in-kostanja_558x620_acf_cropped

Ta krepčilna vegetarijanska jed je pravo jesensko veselje, ko naberemo košaro jurčkov.

Sestavine

  • 2 žlici rastlinskega olja
  • ½ repe
  • 12 bisernih čebulic
  • 1 strok česna
  • vejica rožmarina
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • 200 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
  • 0,5 dl belega vina
  • 1,75 dl zelenjavne jušne osnove
  • 500 g svežih jurčkov ali mešanih divjih gob
  • 200 g olupljenega kuhanega kostanja

obloga

  • 2 korenja
  • 3 krompirji
  • 2 pastinaka
  • 300 g gomolja zelene
  • 100 g masla
  • 0,5 dl mleka
  • sol
  • poper
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 2 žlici rastlinskega olja
  • ½ repe
  • 12 bisernih čebulic
  • 1 strok česna
  • vejica rožmarina
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • 200 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
  • 0,5 dl belega vina
  • 1,75 dl zelenjavne jušne osnove
  • 500 g svežih jurčkov ali mešanih divjih gob
  • 200 g olupljenega kuhanega kostanja

obloga

  • 2 korenja
  • 3 krompirji
  • 2 pastinaka
  • 300 g gomolja zelene
  • 100 g masla
  • 0,5 dl mleka
  • sol
  • poper

Postopek

1

Korenje in repo olupimo in nasekljamo, čebulice tudi olupimo, toda ostanejo naj cele. Kostanj narežemo na polovice. V večji ponvi segrejemo olje, dodamo korenje, repo in čebulo ter pražimo 8 minut. Nato dodamo še strt česen, rožmarin in paradižnikovo mezgo ter pražimo nadaljnjih 5 minut. Dodamo paradižnik in belo vino, vse skupaj dobro premešamo in postrgamo, kar se je prijelo na dno ponve. Prilijemo jušno osnovo, dodamo nasekljane gobe in kostanj ter počasi kuhamo 8 minut, da omaka povre in se zgosti. Jed odstavimo in pustimo, da se nekoliko ohladi.

2

Medtem pripravimo oblogo. Zelenjavo očistimo, narežemo na koščke in jo damo v velik lonec s soljeno vodo ter zavremo. Kuhamo 12 minut oziroma tako dolgo, da se zelenjava zmehča. Odcedimo in pustimo 5 minut, da se zelenjava izpari, nato dodamo maslo in mleko in jo na grobo pretlačimo ter začinimo.

3

Pečico segrejemo na 190 °C. V ognjevarno posodo za narastke damo najprej gobovo mešanico, nato jo obložimo s pirejem in pečemo 30 minut, da se obloga zlato obarva, gobe pod njo pa zabrbotajo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.