© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Topel sendvič s sirom in čebulo, ki se mu ne boste mogli upreti


Uredništvo
30. 9. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Sendvič s karamelizirano čebulo in sirom združuje bogat okus francoske čebulne juhe s hrustljavim kruhom. Je prava razkošna poslastica na hitro, ki je zavezela TikTok.

Sendvič s karamelizirano čebulo in sirom
Shutterstock
Sendvič s karamelizirano čebulo in sirom

Ta sendvič združuje sladkobo dolgo pražene čebule z bogastvom sira gruyère (ali mešanice sirov), vse skupaj pa obdaja hrustljav, maslen kruh. Če želite, postrezite zraven še skodelico tople goveje juhe ali malo francoske čebulne juhe za pomakanje. 

Sestavine (za 2 sendviča)

Za čebulo:

- 1 rumena čebula, narezana na tanke rezine

- 1 rdeča čebula, narezana na tanke rezine

- 2 žlici olja (30 ml)

- 240 ml suhega šerija (ali suhega belega vina)

- 1 žlica svežega timijana, sesekljanega (3 g)

- 240 ml goveje jušne osnove

- sol in sveže mleti poper po okusu

Za sendvič:

- 4 rezine belega kruha

- 150 g naribanega sira gruyère

- kuhana čebula iz zgornjega recepta

- maslo sobne temperature (20 g za mazanje kruha)

Preberite še

@chefalextrim French Onion Soup Grilled Cheese For the onions: 1 yellow onion sliced 1 red onion sliced 2Tbsp @algaecookingclub oil 1 cup dry sherry 1Tbsp chopped thyme 1 cup beef stock Salt & Pepper to taste For the sandwich: Sliced white or sourdough bread Grated Gruyère Cooked onions Room temperature butter -Cook the onions in oil over low heat for about an hour, stirring frequently until nicely caramelized -Add sherry and thyme, cook until almost dry -Add beef stock and cook until almost dry -Season with salt and pepper -Assemble sandwich as seen, preferably while onions are still hot as it will help melt the cheese -Toast in butter on both sides, enjoy immediately Cookware: @mauviel.1830 @mauviel.1830.usa Stove: @subzeroandwolf Knife: @majimeknives Meraki I Board: @johnboosco #food #foodie #foodies #recipe #recipes #receta #comida #cocina #cooking #cookingvideo #cookingvideos #easyrecipe #easyrecipes #sandwich #sandwiches #grilledcheese #cheese #soup #frenchonionsoup #delicious #luxury #finedining #foodporn #chef #chefalextrim #privatechef #foodphoto #foodphotography ♬ original sound - ChefAlexTrim

Priprava

Čebula: V ponvi segrejte olje in na srednjem ognju počasi pražite čebulo, dokler ne postane mehka in zlatorjava (pribl. 15 minut).

Dodajte šeri in pustite, da skoraj povsem povre. Nato primešajte timijan in govejo jušno osnovo ter kuhajte, da se okusi povežejo in čebula dobi svilnato teksturo. Začinite s soljo in poprom.

Sendvič: Rezine kruha namažite z maslom na zunanji strani. Na notranjo polovico razporedite nariban sir, plast čebule in ponovno sir, nato pokrijte z drugo rezino.

Peka: V ponvi na srednjem ognju počasi pecite sendvič z obeh strani (3–4 minute), dokler kruh ne postane hrustljav in zlato rjav, sir pa se povsem ne stopi.

Postrezite takoj, po želji s skodelico goveje juhe za pomakanje.

Za še bolj bogat okus lahko čebulo karamelizirate dlje časa (20–30 minut). Če šerija nimate, ga lahko nadomesti suho belo vino ali celo kanček balzamičnega kisa.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.