Njene zdravilne učinkovine so poznali že stari Egipčani
Bazilika je aromatična zeliščna rastlina, znana po močnem vonju in okusu.

Ima dolgo zgodovino uporabe v kulinariki, zdravilstvu in verskih obredih. Ta rastlina prvotno izvira iz Indije, vendar se je nato razširila po vsem svetu.
Zgodovina bazilike sega tisoče let v preteklost. Prvi zapisi o njeni uporabi so iz starodavnega Egipta, kjer so jo uporabljali pri balzamiranju in kot zaščito pred zlimi duhovi. V antični Grčiji so baziliko povezovali s čaščenjem boga Apolona. Rimljani so jo uporabljali za krepčilne in zdravilne namene ter kot začimbo v kulinariki.
Številne vrste
Bazilika je zelnata rastlina s številnimi vrstami, vključno z najbolj znano vrsto, imenovano sladka bazilika (Ocimum basilicum). Listi bazilike so srednje veliki, temno zeleni in imajo izrazit vonj ter okus. Obstajajo tudi različne sorte bazilike z različnimi barvami in vonjavami, kot so vijolična bazilika, limonska bazilika, cimetova bazilika itd.
Vir hranilnih snovi
Sestava bazilike vključuje številne hranilne snovi, vključno z vitamini A, C in K, folno kislino, železom, kalcijem, magnezijem in kalijem. Poleg tega vsebuje tudi različne fitokemikalije, kot so flavonoidi, antioksidanti in eterična olja, ki imajo zdravilne lastnosti.

Bazilika je priljubljena sestavina v različnih kuhinjah po vsem svetu. Pogosto se uporablja v italijanski kuhinji, zlasti v jedeh, kot so pesto omaka, caprese solata in testenine alla genovese. Poleg tega se bazilika uporablja tudi v azijskih kuhinjah, kot je tajska, kjer je del jedi, kot je zeleni kari. Listi bazilike se običajno uporabljajo sveži, lahko pa jih tudi posušimo ali zamrznemo za pozneje.
2 preprosta recepta iz Italije, če vam letos bazilika dobro uspeva:
Solata caprese
Sestavine:
- 2 veliki paradižnika
- 200 g sveže mocarele
- Pest svežih bazilikinih listov
- 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja
- sol po okusu
- sveže mleti črni poper po okusu

Navodila:
Paradižnik in mocarelo narežite na rezine, debele približno pol centimetra. Na krožnik izmenično zlagajte rezine paradižnika in mocarele. Po vrhu položite sveže bazilikine liste. Pokapajte z ekstra deviškim olivnim oljem. Začinite s soljo in sveže mletim črnim poprom. Solato postrezite svežo.
Testenine s pestom
Sestavine:
- 2 skodelici svežih bazilikinih listov
- 1/2 skodelice pinjol
- 2 stroka česna
- 1/2 skodelice naribanega parmezana
- 1/3 skodelice ekstra deviškega oljčnega olja
- sol po okusu
- sveže mlet črni poper po okusu
- kuhane testenine po izbiri
Navodila:
V blenderju ali mešalniku zmeljite bazilikine liste, pinjole, česen in parmezan. Postopoma dodajajte olivno olje, medtem ko še vedno mešate, dokler ne dobite gladke paste. Po okusu začinite s soljo in sveže mletim črnim poprom.
V velikem loncu zavrite vodo, dodajte sol in testenine kuhajte po navodilih na embalaži. Testenine odcedite in jih vrnite v lonec. Dodajte pesto k testeninam in nežno premešajte, da se omaka enakomerno razporedi. Testenine s pestom postrezite tople.

Tajski kari z baziliko
Sestavine:
- 2 žlici rastlinskega olja
- 1 čebula, narezana na rezine
- 2 stroka česna, sesekljana
- 2 žlici rdeče karijeve paste
- 400 ml kokosovega mleka
- 2 žlici ribje omake
- 1 žlica sladkorja
- 500 g piščančjega ali govejega mesa, narezanega na trakove (lahko uporabite kozice ali tofu za vegetarijansko/vegansko različico)
- 1 rdeča paprika, narezana na trakove
- 1 zelena paprika, narezana na trakove
- pest svežih bazilikinih listov
- sok ene limete
- sol po okusu
Priprava:
V veliki ponvi segrejte olje na srednji temperaturi. Dodajte narezano čebulo in česen ter pražite, dokler se ne zmehčata in postaneta dišeča. V ponev dodajte rdečo karijevo pasto in pražite še nekaj minut, da se sestavine dobro premešajo. Vmešajte kokosovo mleko, ribjo omako in sladkor ter kuhajte nekaj minut, da se okusi povežejo.
V ponev dodajte narezano meso (ali kozice/tofu) in kuhajte, dokler meso ni dobro kuhano. Vmešajte narezano rdečo in zeleno papriko ter kuhajte še nekaj minut, da se zelenjava zmehča, vendar naj bo še hrustljava. Na koncu dodajte sveže bazilikine liste, sok limete in sol po okusu. Previdno premešajte. Kari kuhajte še nekaj minut, da se okusi dobro prepletejo. Postrezite s kuhanim rižem ali rezanci.
Ta tajski kari z baziliko je poln okusa in dišečih začimb. Prilagodite količino karijeve paste, da dosežete želeno stopnjo začinjenosti. Uživajte v pripravi in uživanju tega okusnega obroka!
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se