Kaj boste skuhali danes?
Panakota z jagodami in pehtranom
Panakota z jagodami in pehtranom
Sestavine
- 4,5 dl sladke smetane
- 4 dl mleka (polposnetega ali polnomastnega)
- šopek pehtrana (20 g)
- 4 lističi želatine
- 100 g sladkorja
- 450 g jagod
- 25 g sladkorja v prahu oz. po potrebi
- 6 modelčkov s prostornino 1,5 dl
- sončnično olje za premaz modelčkov
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 4,5 dl sladke smetane
- 4 dl mleka (polposnetega ali polnomastnega)
- šopek pehtrana (20 g)
- 4 lističi želatine
- 100 g sladkorja
- 450 g jagod
- 25 g sladkorja v prahu oz. po potrebi
- 6 modelčkov s prostornino 1,5 dl
- sončnično olje za premaz modelčkov
Postopek
Smetano, mleko in pehtran (6 lepih vršičkov in nekaj lističev prihranimo za postrežbo) damo v kozico in počasi zavremo. Trajalo bo približno 10 minut. Odstavimo in pustimo, da se mešanica ohladi. Pehtran v smetani nekoliko zmečkamo, da bo oddal več arome.
Medtem z malo olja premažemo notranjost modelčkov in jih postavimo na pladenj. Želatino namočimo v hladni vodi, da se popolnoma zmehča.
V smetano vmešamo sladkor in jo ponovno segrejemo, da se sladkor stopi. Nato jo precedimo v vrč. Želatino ožmemo in vmešamo v vročo smetano, da se popolnoma raztopi. Smetano vlijemo v modelčke, pustimo, da se pol ure ohlaja na sobni temperaturi, nato jo pokrijemo in postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur ali čez noč.
Jagode očistimo in grobo nasekljamo. S paličnim mešalnikom polovico jagod in sladkor v prahu zmešamo v gladko omako. Pretisnemo jo skozi gosto sito, jo po potrebi še malo sladkamo in vanjo vmešamo preostale jagode.
Pred postrežbo damo modelčke s panakoto za 3 do 4 sekunde v vročo vodo, nato jih zvrnemo na krožnike. Na vsakega dodamo jagodno omako in jo posujemo z nasekljanimi lističi pehtrana, vsako panakoto pa okrasimo z vršičkom pehtrana.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Poprtnik
Jagodna marmelada z dodatkom džina
Paradižnikov confit
Konfitirani paradižniki vas bodo še nekaj časa razvajali z božanskim okusom