Sladki koren: okrasna in zdravilna rastlina za vsak vrt
Če prisegate na naravno lekarno, gotovo poznate sladki koren. Pa ste vedeli, da ga lahko gojimo tudi na domačem vrtu, zdravilne korenine pa lahko začnemo pobirati jeseni?
Okrasne rastline, ki jih lahko uživamo in imajo morda ob tem celo zdravilne učinke, postajajo vse bolj priljubljene, a o njih vseeno še vedno vemo premalo. Predvsem se premalo zavedamo, da jih lahko gojimo tudi na naših vrtovih. Tak je zagotovo tudi sladki koren ali likviricija, ki ga številni verjetno poznate z lekarniških polic, kjer ga najdemo predvsem v obliki čaja ali tinktur, ki pomagajo pri lajšanju težav z želodčno slinavko.
PREBERITE TUDI:
Med zdravilne učinke mu prištevajo še marsikatere druge sposobnosti - od tega, da pomaga pri vnetju slepiča, do tega, da je naravni afrodiziak, pomagal pa naj bi celo pri kožnih boleznih. Uporablja se v obliki čaja, lahko tudi kot začimbo, koristne učinke ima celo žvečenje same korenine. Pa še lep je na pogled ... Zakaj ga torej ne bi gojili tudi na svojih gredicah?
Izvor in opis
Metuljnice so velika skupina rastlin. Med njimi so pomembne medonosne rastline, mnogo jih je takih, s katerimi v kmetijstvu in vrtnarstvu izboljšujemo tla. Med metuljnice uvrščamo nekatere pomembne prehrambne rastline, stročnice. Malo manj je pri nas znan rod Glycyrrhiza. Sestavni del podzemnih delov rastlin iz tega rodu je glicirizin, ki daje korenini sladek okus.
Sladek ekstrakt, pridobljen iz rizomov sladkega korena, spominja na janež, čeprav z njimi ni niti v sorodu. Svežo korenino lahko žvečimo tudi svežo. Starejše generacije severnih evropskih dežel (Anglija, Skandinavija) se spominjajo rjavih, vezalkam podobnih sladkarij, ki so jih v času njihovega otroštva prodajali na metre, namesto na grame. Rekli so jim »licorice« – lakrica ali sladič. Za to sladko severno razvado so menda krivi španski menihi.
Rod Glycyrrhiza sestavlja 20 vrst trajnih rastlin iz družine metuljnic, med njimi najbolj znana in najširše gojena je Glycyrrhiza glabra ali golostebelni sladki koren. Vrsta izvira iz Evrazije in Severne Afrike. Gojimo jo predvsem zaradi uporabnih sladkih korenin, iz katerih pridobivamo ekstrat glicirizin, sladilo, ki je 30- do 50-krat slajše od saharoze.
Sladki koren je poleti cvetoča zelnata trajnica. Po obliki spominja na navzven razvejan grmiček, katerega nadzemni deli čez zimo propadejo, korenina pa prezimi in spomladi iz nje poženejo novi poganjki. V višino in širino zavzame meter do meter in pol prostora. Cveti poleti, lila modro, v redkih, grozdastih socvetjih. Iz oprašenih cvetov se jeseni na poganjkih razvijejo nenavadni, na videz bodičasti plodovi, ki so zelo zanimivi za aranžiranje. Sprva so poraščeni z rdečimi dlačicami, te s časom porjavijo. Poleg zanimivih plodov rastlino večji del leta krasijo pernato deljeni listi, sestavljeni iz okroglih lističev.
Gojenje in razmnoževanje
Sladki koren lahko uspešno gojimo na naših vrtovih. Za rast rastlina potrebuje sončna rastišča in globoka, bogata, dobro odcedna tla. Ko je dobro vraščena, prenese tudi krajša sušna obdobja. Posebne nege ne zahteva, suhe poganjke odstranimo pozno jeseni ali zgodaj spomladi, odvisno od tega, kakšen režim gojenja trajnic imamo na vrtu.
Ker se šopasto razrašča, jo lahko razmnožujemo z delitvijo. Najbolj primeren čas za to je spomladi, ko odžene. Uspešno je tudi razmnoževanje s semenom. Sejemo spomladi ali jeseni. Za nabiranje uporabnih sladkih korenin je dobro počakati dve do tri leta po sajenju sadik, pri sejančkih še kakšno leto več. Korenine sicer izkopavamo jeseni, lahko tudi zgodaj pomladi, še preden rastlina požene poganjke. Takrat so najbogatejše z zdravilnimi snovmi, saj se hranila iz nadzemnega dela preselijo vanje.
Uporaba
V okrasnem vrtnarstvu se sladki koren pogosto uporablja v mešanih nasadih trajnic, trav in grmovnic. Glavni atributi te rastline so predvsem nezahtevnost za gojenje in preprosta nega, obenem pa tudi volumen rastline in njena atraktivnost v različnih letnih časih. Za pridobivanje sladkega ekstrakta se sladki koren uvršča tudi med pomembne industrijske rastline.
Ekstrakte sladkega korena uporablja farmacevtska industrija pri izdelovanju sirupov proti kašlju in nekaterih drugih zdravil, tobačna industrija za aromatiziranje tobaka in prehrambna industrija za proizvodnjo sladkarij. V nekaterih skandinavskih deželah se še danes prodaja v izvorni obliki, kot korenina, namenjen žvečenju – premer korenin je od 2 do 10 mm.
E-novice · Rože in vrt
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se