© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Več kot le začimba: pregnal bo tudi revmo in odpravil želodčne težave


Uredništvo
10. 11. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Luštrek ni le začimba, temveč tudi zdravilna rastlina, o kateri je pisal že Plinij. Spoznajte ga.

posušeni luštrek.jpg
Profimedia
Luštrek pomaga tudi pri izkašljevanju.

Zaradi ostrega vonja je luštrek v prehrani posebna začimba, zato je z njim treba ravnati previdno. Sicer pa velja, da ga nekateri obožujejo, drugi pa se mu izogibajo.

Luštrek spada v družino kobulnic. Je trajno zelišče, ki ima v zemlji kratko, a debelo in močno koreniko s številnimi manjšimi koreninicami. Spomladi požene votla stebla, ki dosežejo višino tudi dva metra. Spodnji listi so na dolgih pecljih in se proti vrhu ožijo in manjšajo.

luštrek
Profimedia
Luštrek je rastlina, ki jo lahko uporabljamo vse leto.

Slab poznavalec bo luštrek lahko zamenjal z zeleno ali celo s peteršiljem, a se bo premislil, ko bo povonjal prste. Zelena in peteršilj še zdaleč nimata tako močnega vonja, kot ga ima luštrek. Ima majhne, zeleno rumenkaste cvetove, ki so združeni v kobulasta socvetja, ti pa tvorijo plod jajčaste oblike.

Uporabljamo celo rastlino

Po navadi se v kulinariki uporabljajo lističi in stebla. Za zdravstvene namene uporabljamo koreniko. Izkopljemo jo pozno jeseni ali zgodaj spomladi. Dobro jo operemo z vodo, narežemo na tanke kolobarje ter posušimo v senci ali sušilniku za sadje. Povsem suho koreniko hranimo v dobro zaprtih steklenih posodah, v suhem in temnem prostoru. Nabiramo lahko tudi plodove, ki jih shranimo enako kot koreniko.

juha, luštrek
Profimedia
V juhah in za zdravilne namene lahko uporabite celo zel.

Proti prebavnim težavam

Preberite še

Luštrek se kot zdravilna rastlina uporablja predvsem kot odličen diuretik, preprečuje napenjanje in lajša izločanje črevesnih plinov, povečuje pa tudi izločanje želodčnega soka in spodbuja peristaltiko, zaradi česar se hrana bolje razgradi in hitreje absorbira.

Največjo moč zdravilci pripisujejo eteričnemu olju, ki spodbuja pretok krvi v prebavilih in delovanje prebavnih žlez. Pomaga blažiti težave, ki jih povzročajo ledvični kamni, in žene na vodo.

Uživanje čaja je koristno med prehladnimi obolenji, saj redči pregosto sluz in lajša izkašljevanje. Prav tako pomaga pri zdravljenju ledvičnih bolezni, revmatičnih težavah, katarju mehurja in protinu. Uporabljajo ga za pospeševanje teka, krepitev želodca in proti želodčnim krčem.

Proti razdraženemu želodcu

Pripravite si krepčilni napitek, ki bo hitro odpravil želodčne težave. V liter žganja namočite nekaj luštrekovih semen in ga dajte za 14 dni na temno in hladno mesto. Nato precedite in osladite z dvema žlicama sladkorja ali medu ter shranite v temno steklenico. Ob težavah z razdraženim želodcem uživajte po dve žlici največ dvakrat na dan.  

luštrek, čaj
Profimedia
Čaj pospeši izločanje vode iz telesa in lajša prebavne motnje.

Z luštrekovim čajem do boljše prebave in manj bolečin

Za pripravo potrebujemo dve čajni žlički posušene korenine, ki jo prelijemo z mrzlo vodo in segrejemo do vretja. Ko zavre, odstavimo in pustimo 15 minut. Nato precedimo.

Pijemo nesladkan čaj, od dva- do trikrat na dan po eno skodelico. Čaj pospeši izločanje vode iz telesa, lajša prebavne motnje, ki so povezane z zgago, spahovanjem in napihnjenostjo, ter odvaja pline iz telesa. Izboljšala se bo tudi presnova, krči bodo popustili. Čaj je prav tako koristen pri lajšanju bolečin, ki jih povzročijo putika oziroma revmatične bolezni.

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.