Kaj boste skuhali danes?
Zimska sadna solata
Pripravimo jo na zalogo
Zimska sadna solata
Pripravimo jo na zalogo
Sestavine
- 600 g suhega sadja (slive, marelice, hruške, fige, brusnice)
- 3 žlice medu
- 1 vaniljev strok
- 1 vrečka čaja earl grey
- 1 žlica limonovega soka
- maskarpone ali grški jogurt, ko postrežemo
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 600 g suhega sadja (slive, marelice, hruške, fige, brusnice)
- 3 žlice medu
- 1 vaniljev strok
- 1 vrečka čaja earl grey
- 1 žlica limonovega soka
- maskarpone ali grški jogurt, ko postrežemo
Postopek
Vaniljev strok vzdolžno prerežemo in postrgamo sredico. Suho sadje damo v kozico s 7 dl hladne vode, dodamo med, vaniljevo sredico in tudi strok. Zavremo, dobro premešamo, znižamo temperaturo in kuhamo 10 minut, da tekočina postane rahlo sirupasta.
Kozico umaknemo z ognja in vanjo položimo vrečko čaja. Pustimo, da se namaka 10 minut.
Odstranimo vrečko s čajem in vaniljev strok, sadje in omako preložimo v nekovinsko posodo, dodamo limonov sok, premešamo in ohladimo. Ohlajeno sadno solato pokrijemo in shranimo v hladilnik do postrežbe. Postrežemo jo z maskarponejem ali grškim jogurtom.
Nasvet
Ta solata je še okusnejša, če jo pripravimo nekaj dni vnaprej. V hladilniku jo lahko hranimo do enega tedna, zato lahko naredimo večjo količino in z njo večkrat na teden začnimo dan.