© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Ko enkrat poskusite ta domači kečap, ga nikoli več ne boste kupili


Uredništvo
6. 7. 2025, 12.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Domači kečap bo okusnejši in bolj naraven kot kupljeni, pa še prilagodite ga lahko svojemu okusu! Podobno je s paradižnikovo omako.

domača paradižnikova omaka .jpg
Profimedia
domača paradžikova omaka

Omaka iz svežih paradižnikov, primerna za zamrzovanje

Porcij: 8

Sestavine:

  • 100 g pancete, drobno sesekljane
  • 500 g pustega mletega govejega mesa
  • 1 čebula, drobno sesekljana
  • 4 stroki česna, sesekljani
  • 1 kg paradižnika, olupljenega, brez semen in drobno sesekljanega
  • 125 ml suhega rdečega vina
  • 1-2 žlički balzamičnega kisa
  • ½ žličke soli
  • ½ žličke mletega črnega popra
  • pest sesekljane sveže bazilike

Priprava:

V ponvi prepražite panceto, dodajte meso in med mešanjem pražite do zlato rjave barve. Odstranite maščobo, vmešajte čebulo in česen ter mešajte približno 5 minut. Vmešajte paradižnik, vino, kis, sol in poper. Zavrite in nepokrito kuhajte 20-25 minut, občasno mešajte, dokler se ne zgosti. Na koncu vmešajte baziliko.

Recept za domači kečap

Sestavine:

1 kg zrelih paradižnikov (olupljeni in narezani)

1 večja čebula (sesekljana)

2 stroka česna (sesekljana)

50 g rjavega sladkorja

60 ml jabolčnega kisa

1 žlička soli

1/2 žličke mletega črnega popra

1/2 žličke mlete paprike

1/4 žličke cimeta

1 ščepec mletega klinčka

1 lovorjev list

1/4 žličke kajenskega popra (po želji za pikantnost)

domač ketčap.jpg
Profimedia
Zakaj ne bi pripravili domačega kečapa brez umetnih dodatkov?

Priprava:

Priprava paradižnika. Paradižnike na vrhu zarežite v obliki križa in jih potopite v vrelo vodo za 30 sekund, nato pa jih preložite v ledeno vodo. Po tem postopku jih bo lažje olupiti. Paradižnike olupite in narežite na koščke.

Sotiranje čebule in česna. V večji ponvi segrejte malo olja in dodajte sesekljano čebulo. Pražite jo na srednjem ognju, dokler ne postane mehka (približno 5 minut). Nato dodajte česen in pražite še 1-2 minuti, dokler ne zadiši.

Dodajanje paradižnikov in začimb. V ponev dodajte narezane paradižnike, rjavi sladkor, jabolčni kis, sol, črni poper, mleto papriko, cimet, klinčke in lovorjev list. Po želji dodajte še kajenski poper za malo pikantnosti.

Kuhanje. Zmanjšajte ogenj in mešanico kuhajte na majhnem ognju približno 45 minut do 1 uro. Občasno premešajte, dokler se paradižniki ne razpustijo in omaka zgosti.

Pasiranje. Po koncu kuhanja odstranite lovorjev list in mešanico s paličnim mešalnikom ali blenderjem pretlačite v gladko omako. Če želite še bolj gladek kečap, ga precedite skozi fino sito.

Ohlajanje in shranjevanje. Kečap pustite, da se ohladi, nato ga prelijte v sterilizirane steklenice ali kozarce. Shranjujte v hladilniku do 2 tedna.

Nasvet: Če želite daljšo obstojnost, ga lahko tudi pasterizirate ali zamrznete. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.