
Kaj boste skuhali danes?
Orehovi kolački s kavo
Klasičen kolač v miniaturni različici
Orehovi kolački s kavo
Klasičen kolač v miniaturni različici

Sestavine
- 100 g zmehčanega masla
- 100 g svetlega sladkorja muskovado*
- 100 g moke
- 1 žlička sode bikarbone
- 2 večji jajci
- 2 žlički instantne kave
- ščepec soli
- 25 g orehovih polovičk
- sol
- 12 orehovih polovičk za okras
krema
- 200 g sira maskarpone
- 2 žlici svetlega sladkorja muskovado

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 100 g zmehčanega masla
- 100 g svetlega sladkorja muskovado*
- 100 g moke
- 1 žlička sode bikarbone
- 2 večji jajci
- 2 žlički instantne kave
- ščepec soli
- 25 g orehovih polovičk
- sol
- 12 orehovih polovičk za okras
krema
- 200 g sira maskarpone
- 2 žlici svetlega sladkorja muskovado
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač za mafine z 12 vdolbinami obložimo s papirčki. Instantno kavo prelijemo z 1 dl vroče vode in ohladimo. Maslo, sladkor, moko, sodo in jajca zmešamo s 4 žličkami kave in ščepcem soli, da dobimo kremasto mešanico. Vmešamo še sesekljane orehe.
Maso razdelimo v modelčke za mafine tako, da najprej vsako vdolbinico napolnimo s samo eno žličko mase, nato pa gremo spet od začetka in dodamo še po eno žličko, dokler nam ne zmanjka mase; tako dobimo enako velike kolačke. Pečemo jih 18 do 20 minut, da postanejo svetlo rjave barve. Pekač vzamemo iz pečice, pustimo ohlajati nekaj minut, nato pa kolačke poberemo iz vdolbinic in jih do konca ohladimo na kuhinjski rešetki.
Maskarpone, 3 žličke kave in sladkor damo v veliko skledo in stepemo. S tako dobljeno kremo premažemo kolačke in na vsakega položimo še orehovo polovičko. Postrežemo takoj.
Nasvet
Kolački so najboljši, če jih okrasimo tik pred postrežbo. Najprej pripravimo kremo, jo shranimo v hladilniku, nato jo spet stepemo in z njo okrasimo kolačke. Neokrašene kolačke lahko shranimo v nepredušni posodi do 2 dni.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Svinjina s pršutom in pisano zelenjavo
Mešane ocvrte ribe in morski sadeži
Fritto misto. Hrustljavi morski sadeži so predjed, s kosom kruha in pokapani z limono pa odlična večerja.