Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dogodek, na katerem se je za naziv najboljšega potegovalo 45 pekovskih izdelkov v treh kategorijah, je znova dokazal, da kruh ni samo jed, ampak zgodba o toplini, ustvarjalnosti in ljubezni do domače peke. Skozi dopoldne, polno slastnih okusov, sta navzoče vodila Tanja Kocman in Sašo Šketa, za glasbeni posladek pa so poskrbeli Batista Cadillac.
Težke odločitve za strokovno komisijo
Tudi letos so bili v strokovni komisiji Urška Fartelj, avtorica kulinarične spletne strani 220 stopinj poševno, mag. Mirjam Kavčič, nekdanja dolgoletna generalna direktorica podjetja Lesaffre Slovenija in avtorica knjig z recepti, ter Marko Pulko, izvršni direktor podjetja Lesaffre Slovenija. Kot četrta članica se jim je pridružila Mateja Delakorda, urednica portala Odprtakuhinja.si in avtorica knjige Nedeljske sladice. Četverica je pokusila in ocenila kar 45 izdelkov v treh kategorijah: pšenični ali mešani kruh, inovativni kruh ter fokača ali pogača. Najboljšega po svojem okusu so izbrali tudi obiskovalci.
»Mislim, da se za prihodnost domače peke kruha ni treba bati. O tem priča letošnje rekordno število prijav, pa tudi dejstvo, da je največ prijavljenih izdelkov prav v kategoriji inovativni kruh. To pomeni, da si upamo razmišljati drugače, da znamo biti inovativni in pokazati nekaj novega. Vesel sem tudi, da je med prijavljenimi vsako leto več mlajših tekmovalcev, ki se navdušujejo nad peko kruha,« je povedal Marko Pulko.
Delavnice peke za novo znanje in navdih
Med ocenjevanjem strokovne komisije so si obiskovalci krajšali čas in nabirali novo znanje na treh delavnicah peke. Luka Pangos in Jure Pavlič iz oddaje MasterChef sta pokazala svoje spretnosti in domišljijo pri pripravi fokače, nasvete in trike za popolno pico pa je delil Aleš Rekar, vodja Sekcije picopekov Slovenije. Tako pice kot fokače so nastajale iz moke tipa manitoba, ki jo je za ta dogodek podarilo podjetje Žito.
Potekala je tudi predstavitev inovacije podjetja Lesaffre. Vse o novih Fala BIO mešanicah za kruh, s katerimi lahko slasten domač kruh pripravimo v eni uri, brez gnetenja in brez zapletenih postopkov, je povedal in prikazal Dominik Ocvirk, tehnolog pri Lesaffre Slovenija. Obiskovalci so po vseh opravljenih delavnicah prejeli vse Fala BIO mešanice, ki so na voljo: za domači, večzrnati in mediteranski kruh.
Zmagovalci leta 2025
Da njenemu kruhu ni para, je zopet dokazala Antonija Plešec, ki je že peto leto zapored zmagala v kategoriji pšenični ali mešani kruh. V kategoriji inovativni kruh je tekmovalo največ hlebčkov, komisijo pa je s svojim izdelkom najbolj prepričala Irina Maltseva, ki je pripravila kruh gastro panettone. Nadev je vseboval sir brie, parmezan in dimljeni sir ter oljke, sušene paradižnike in suhe klobasice. V kategoriji fokač in pogač je bila najboljša fokača, ki jo je pripravil mojster Jan Lever, sicer eden najboljših picopekov v Sloveniji. Zmagovalni izdelek po mnenju občinstva pa je pripravil Jan Centrih, ki ni presenetil le s svojim šonovskim hlebcem, ampak tudi s svojo mladostjo.
Vsi izdelki v dobrodelne namene
Noben Fala dogodek ni pravi brez maskote - Fala slončka, ki je čestital zmagovalcem in jim razdelil nagrade. Vsi tekmovalci so prejeli priznanja ter vrečko z izdelki podjetij Lesaffre Slovenija in Žito, zmagovalci pa so prejeli tudi denarno nagrado v višini 150 evrov. Tekmovalne izdelke je Fala slonček s sodelavci tudi letos podaril društvu Hrana za življenje (Food for Life Slovenia), ki jih je razdelilo socialno ogroženim družinam.
Vsebino omogoča Fala
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se