© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 2 min.

Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki


Zoran Triglav
17. 11. 2025, 15.51
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.

Zmagovalec v kategorji pšenični ali mešani kruh(Foto_Anže Krže_Mediaspeed).jpg
Anže Krže
Zmagovalec v kategorji pšenični ali mešani kruh

Dogodek, na katerem se je za naziv najboljšega potegovalo 45 pekovskih izdelkov v treh kategorijah, je znova dokazal, da kruh ni samo jed, ampak zgodba o toplini, ustvarjalnosti in ljubezni do domače peke. Skozi dopoldne, polno slastnih okusov, sta navzoče vodila Tanja Kocman in Sašo Šketa, za glasbeni posladek pa so poskrbeli Batista Cadillac.

Zmagovalna fokača (Foto_Anže Krže_Mediaspeed).jpg
Anže Krže
Zmagovalna fokača mojstra Jana Leverja

Težke odločitve za strokovno komisijo

Tudi letos so bili v strokovni komisiji Urška Fartelj, avtorica kulinarične spletne strani 220 stopinj poševno, mag. Mirjam Kavčič, nekdanja dolgoletna generalna direktorica podjetja Lesaffre Slovenija in avtorica knjig z recepti, ter Marko Pulko, izvršni direktor podjetja Lesaffre Slovenija. Kot četrta članica se jim je pridružila Mateja Delakorda, urednica portala Odprtakuhinja.si in avtorica knjige Nedeljske sladice. Četverica je pokusila in ocenila kar 45 izdelkov v treh kategorijah: pšenični ali mešani kruh, inovativni kruh ter fokača ali pogača. Najboljšega po svojem okusu so izbrali tudi obiskovalci.

Zmagovalni inovativni kruh (Foto_Anže Krže_Mediaspeed).jpg
Anže Krže
Zmagovalni inovativni kruh

»Mislim, da se za prihodnost domače peke kruha ni treba bati. O tem priča letošnje rekordno število prijav, pa tudi dejstvo, da je največ prijavljenih izdelkov prav v kategoriji inovativni kruh. To pomeni, da si upamo razmišljati drugače, da znamo biti inovativni in pokazati nekaj novega. Vesel sem tudi, da je med prijavljenimi vsako leto več mlajših tekmovalcev, ki se navdušujejo nad peko kruha,« je povedal Marko Pulko.

Letos se je za naziv najboljšega potegovalo kar 45 kruhov (Foto_Anže Krže_Mediaspeed).jpg
Anže Krže
Letos se je za naziv najboljšega potegovalo kar 45 izdelkov

Delavnice peke za novo znanje in navdih 

Med ocenjevanjem strokovne komisije so si obiskovalci krajšali čas in nabirali novo znanje na treh delavnicah peke. Luka Pangos in Jure Pavlič iz oddaje MasterChef sta pokazala svoje spretnosti in domišljijo pri pripravi fokače, nasvete in trike za popolno pico pa je delil Aleš Rekar, vodja Sekcije picopekov Slovenije. Tako pice kot fokače so nastajale iz moke tipa manitoba, ki jo je za ta dogodek podarilo podjetje Žito.

Favorit občinstva (Foto_Anže Krže_Mediaspeed).jpg
Anže Krže
Favorit občinstva

Potekala je tudi predstavitev inovacije podjetja Lesaffre. Vse o novih Fala BIO mešanicah za kruh, s katerimi lahko slasten domač kruh pripravimo v eni uri, brez gnetenja in brez zapletenih postopkov, je povedal in prikazal Dominik Ocvirk, tehnolog pri Lesaffre Slovenija. Obiskovalci so po vseh opravljenih delavnicah prejeli vse Fala BIO mešanice, ki so na voljo: za domači, večzrnati in mediteranski kruh.

Mojstri peke (Foto_Anže Krže_Mediaspeed).jpg
Anže Krže
Mojstri peke, ki so med dogodkom vodili delavnice.

Zmagovalci leta 2025

Da njenemu kruhu ni para, je zopet dokazala Antonija Plešec, ki je že peto leto zapored zmagala v kategoriji pšenični ali mešani kruh. V kategoriji inovativni kruh je tekmovalo največ hlebčkov, komisijo pa je s svojim izdelkom najbolj prepričala Irina Maltseva, ki je pripravila kruh gastro panettone. Nadev je vseboval sir brie, parmezan in dimljeni sir ter oljke, sušene paradižnike in suhe klobasice. V kategoriji fokač in pogač je bila najboljša fokača, ki jo je pripravil mojster Jan Lever, sicer eden najboljših picopekov v Sloveniji. Zmagovalni izdelek po mnenju občinstva pa je pripravil Jan Centrih, ki ni presenetil le s svojim šonovskim hlebcem, ampak tudi s svojo mladostjo.

Zmagovalci izbora Naj Fala kruh 2025 (Foto_Anže Krže_Mediaspeed).jpg
Anže Krže
Zmagovalci izbora Naj Fala kruh 2025 Irina Maltseva, Antonija Plešec, Jan Lever in Jan Centrih

Vsi izdelki v dobrodelne namene

Noben Fala dogodek ni pravi brez maskote - Fala slončka, ki je čestital zmagovalcem in jim razdelil nagrade. Vsi tekmovalci so prejeli priznanja ter vrečko z izdelki podjetij Lesaffre Slovenija in Žito, zmagovalci pa so prejeli tudi denarno nagrado v višini 150 evrov. Tekmovalne izdelke je Fala slonček s sodelavci tudi letos podaril društvu Hrana za življenje (Food for Life Slovenia), ki jih je razdelilo socialno ogroženim družinam.

Fala slonček z zmagovalci, komisijo, voditeljema in predstavniki podjetja Lesaffre Slovenija (Foto_Anže Krže_Mediaspeed).jpg
Anže Krže
Fala slonček z zmagovalci, komisijo, voditeljema in predstavniki podjetja Lesaffre Slovenija

Vsebino omogoča Fala

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.