Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

Mare Koren
24. 2. 2025, 15.39
Posodobljeno: 24. 2. 2025, 15.39
Deli članek:

Poleg navadnih zvončkov in kronic na sprehodu vidimo tudi žafrane. Mnogi jih poznajo pod imenom krokusi, ki je njihovo latinsko ime.

Profimedia
V kulinariki se uporabljajo rdeče-rumeno-oranžno obarvane brazde.

Žafran že od antike velja za simbol izobilja, pravljičnega razkošja in upanja. Kljub vsem slavospevom pa simbolizira tudi krhkost življenja in kratkotrajno lepoto, zaradi česar so zanj včasih plačevali v zlatu. Merilna enota je bila gram za gram, včasih pa celo življenje.

Spomladi simbolizira življenje

Spomladanski žafran spada med okrasne cvetlice, zato ga ne smemo zamenjati s pravim žafranom, ki cveti jeseni in je simbol bogastva.

Žafran običajno prepoznamo po čudoviti rožnati do vijoličasti barvi, ki se s prvimi znanilci prerine skozi sneg. To ni edina barva, prepoznamo ga tudi po drugih odtenkih, ki so lahko zlato rumeni ali povsem beli. Spomladanski žafran spada med okrasne cvetlice, zato ga ne smemo zamenjati s pravim žafranom, ki cveti jeseni in je simbol bogastva. Na Kitajskem in v Indiji so ga uporabljali za barvanje svile, medtem ko so ga na Bližnjem vzhodu cenili kot začimbo in afrodiziak.

Preberite več:

Obsega več kot 80 vrst

Žafranov poznamo več kot 80 vrst, ki rastejo v osrednji in južni Evropi, najdemo pa jih v severni Afriki, osrednji Aziji, na Bližnjem vzhodu in na zahodnem Kitajskem. Je trajnica, a večji del leta preživi v obliki gomolja, ki je enoleten. Srečujemo jih predvsem spomladi, pri nas pa uspevata še dve lepši, redkejši in zanimivejši vrsti.

To sta progasti žafran, ki ga najdemo na Krasu na pokošenih travnikih, kjer je dokaj pogost. Na zunanjih listih ga krasijo temno vijolične proge. Druga vrsta je beli žafran, ki ga poznamo pod slovenskim imenom nunka. Najdemo ga v višjih legah, je manjše rasti in ponekod raste v tako velikem številu, da povsem pobeli pobočja in kotanje.

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Njena.si

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Profimedia
V visokogorju bomo našli tudi nunko ali beli žafran.

Nekoč zdravilo, danes začimba

Žafranu so v preteklosti pripisovali pomirjevalne, protikrčne in spolno dražilne lastnosti, a ga sodobna medicina ne uporablja več, saj lahko prevelike količine povzročijo celo smrt. Povsem drugače je v kuhinji, kjer se uporabljajo rdeče-rumeno-oranžno obarvane brazde. Te posušijo in jih kot dragoceno začimbo uporabljajo za barvanje in okus samostojnih jedi, kot so riž in mesne priloge. Pogosto ga dodajajo maslu, likerjem, testu …

Razlika med žafranom in žafraniko

Intenzivno barvo bomo z žafranom dosegli, če bomo nitke pred uporabo popražili na maslu.

Če ste mislili, da gre za eno začimbo z različnim poimenovanjem, ste se zmotili. Žafranika doda jedem barvo, ne pa okusa žafrana. In kot pravijo poznavalci, žafran prekaša žafraniko tudi pri barvi. Poskrbel bo za intenzivno rumeno, ki jo boste z žafraniko dosegli le z visokim deležem dodajanja.

Intenzivno barvo bomo z žafranom dosegli, če bomo nitke pred uporabo popražili na maslu, za močnejšo aromo pa jih zavijemo v aluminijasto folijo ter stremo z valjarjem. Če ne želimo, da se žafranove nitke opazijo, ga najprej namočimo v vodi. Tako se bodo v hrani skoraj povsem zdrobile.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025

Črna kumina (3)
Črna kumina

Eno najbolj zdravih živil, ki odlično vpliva na imunski sistem