
Sestavine
testo
- 250 g moke
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- sol
- 2 žlici arašidovega olja
nadev
- 1 kg češenj
- 80 g masla
- 80 g krušnih drobtin
- 60 g sladkorja
- cimet v prahu
- sladkor v prahu za posip

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
testo
- 250 g moke
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- sol
- 2 žlici arašidovega olja
nadev
- 1 kg češenj
- 80 g masla
- 80 g krušnih drobtin
- 60 g sladkorja
- cimet v prahu
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Moko vsujemo v skledo, dodamo jajce, 2 žlici olja in ščep soli ter zamesimo testo; med mesenjem postopoma dodamo približno 0,8 dl vode, da dobimo gladko in precej mehko testo. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in na toplem pustimo počivati približno 1 uro.
Medtem operemo in izkoščičimo češnje. V ponvi stopimo maslo in na njem popražimo drobtine.
Testo na pomokani delovni površini čim tanjše razvaljamo. Obrnemo ga in ga spet razvaljamo, nato ga še razvlečemo z rokami, pri čemer pazimo, da se ne raztrga. Razgrnemo ga na čist prt, nato ga obložimo s popraženimi drobtinami in češnjami, posujemo s sladkorjem in cimetom. S pomočjo prta previdno zvijemo v zavitek.
Zavitek prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko in ga premažemo z rumenjakom, ki smo ga razžvrkljali z 2 žlicama mleka. Postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo približno 30 minut. Pečen zavitek posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.