Zelišča, ki kljubujejo mrazu: kaj še lahko naberemo pozno jeseni
Tudi ko mraz že trka na vrata, narava še ni rekla zadnje besede. Šipek, brin, gabez in regrat ponujajo zdravilne moči pozne jeseni.
Marsikatera zdravilna zel še rase, se pa to lahko spremeni v eni dovolj mrzli noči, zato vseeno velja opozoriti na zeli, ki se nabirajo ali izkopljejo bolj pozno jeseni, tudi po tem, ko se začne zmrzal.
Šipek se je zaradi poletne vročine marsikje prezgodaj posušil, v višjih legah pa ga je še dovolj, najboljši je takrat, ko ga zmehča prva slana. Plodove razpolovimo in posušimo v sušilniku ali v pečici pri 50 stopinjah. Šipkov čaj poživlja presnovo, odganja prehlad, poveča odpornost in odvaja seč, učinkuje tudi blago odvajalno.
Tudi za brinove jagode, ki zorijo, velja, da jih prva slana ne uniči. Najbolje je, če jih naberemo, ko so že lepo obarvane, in jih posušimo na zraku. Brin poskrbi za dobro presnovo, krepi želodec, pomaga pri bolečinah v želodcu, pa tu pri glavobolih, še posebej tistih, ki so posledica prebavnih motenj. Pomaga pri revmatizmu, in če nas peče zgaga. Najbolje je, da žlico brinovih jagod prelijemo z dvema decilitroma mrzle vode, pustimo čez noč in potem pijemo po požirkih čez dan. Lahko ga žvečimo – po preizkušenem ljudskem izročilu bi morali začeti z žvečenjem petih jagod, nato pa dodajati vsak dan po eno, dokler ne pridemo do 16 jagod, nato spet zmanjšujemo po eno na dan, dokler ne pridemo do petih jagod. Nato je treba kuro prekiniti, po nekaj mesecih jo lahko ponovimo. Takšno žvečenje odganja revmo in prebavne motnje, pa tudi slab ustni zadah. Brinove jagode so nadvse uporabne tudi v kuhinji, dodajamo jih predvsem močnim jedem (golažu, na primer) in jim s tem izboljšamo okus ter hkrati prebavljivost.
Dokler ne zmrzuje, lahko izkopljemo gabezove korenine, ki nam bodo prišle prav pri težavah z bolečimi mišicami, zlomljenih kosteh, udarninah, poškodovani koži, čirih in krčnih žilah. Koreninice skrbno operemo, razrežemo in posušimo v sušilniku ali pečici. Ko jih potrebujemo, jih damo v lonec (pest na tri litre vode), prekuhamo in pustimo, da se voda skoraj ohladi. V tekočino potem namakamo krpe in si pripravimo obkladke, če imamo težave z nogami, pa si kopel nalijemo v visoko posodo in noge namakamo vsaj pol ure. Isto kopel lahko uporabimo večkrat, lahko pa jo zlijemo tudi v kad. Nakopljemo pa si tudi regratove korenine, ki spodbujajo delovanje jeter, žolča, izboljšajo prebavo in odplavljajo težke kovine iz telesa.
Objavljeno v reviji Jana, št. 43, 28. oktober 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se