© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Pisan in zdrav obrok, ki ga lahko pripravite v naprej


Uredništvo
19. 11. 2025, 05.54
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Hitro, zdravo preprosto, prilagojeno za vsak okus – to je sanjski obrok za vsak dan. Preizkusite barvite skledice z bulgurjem in kvinojo, ki jih lahko pripravite vnaprej.

skledice.jpg
Dober tek
Lahkotne, zdrave in pisane sklede so odlične za malico ali hitro večerjo

Priprava obrokov vnaprej (meal-prep) je odlična rešitev za dneve, ko nam zmanjkuje časa, pa bi vseeno raje jedli kaj lahkotnega in zdravega. S pestro osnovo, recimo iz bulgurja in kvinoje, ki ji dodamo obloge po svojem okusu, lahko pripravimo pisane sklede za malico v službi ali hitro večerjo doma in si zagotovimo hranljiv obrok brez vsakodnevne priprave. To zagotavlja manj stresa pa tudi manj možnosti, da se zatečemo k manj zdravi hitri prehrani.

Skledice z bulgurjem in kvinojo

Iščete recepte za kosilo v službi ali zdravo večerjo, ki jo lahko pripravite vnaprej? Čisto preprosto je. Tu sta dva recepta z enako osnovo, da bo vse skupaj še lažje.

20 min
Enostavno

Zdrava osnova

Bulgur je cenjena žitarica, bogata z vlakninami ter minerali, ponaša pa se z relativno nizko kalorično vrednostjo. Kvinoja je odličen vir beljakovin, hkrati pa je bogata tudi z magnezijem, železom in drugimi minerali. Oba sta izjemno vsestranska in zato odlična osnova za solate, sklede, pa tudi kot priloga k mesu ali zelenjavi.

Seveda ju lahko pri pripravi skled za službeno malico ali hitro večerjo nadomestimo z drugimi žiti (ješprenj, pira, ajda …) ali pa kuskusom, rižem ali polnozrnatimi testeninami.

skleda.jpg
Unsplash
Z nekaj ustvarjalnosti lahko doma hitro pripravite sklede, ki se jim bo nemogoče upreti

Pestra izbira oblog

Bulgur in kvinojo (ali druge osnove) lahko kombiniramo s priljubljenim duetom avokada in paradižnika ali pa pripravimo nekoliko manj klasično oblogo iz čičerke in rdeče pese. Obe oblogi poskrbita za pestrost okusov in zagotavljata občutek sitosti.

Pri izbiri oblog in dodatkov za sklede si sicer lahko privoščimo precej ustvarjalnosti, pripravo pa si poenostavimo tako, da vso zelenjavo pripravimo naenkrat (odlična izbira je tudi mešana zelenjava, pečena v enem pekaču). Ob koncu priprave zelenjavo porazdelimo v posodice in shranimo v hladilnik.

Preberite še

Sklede lahko ostanejo veganske tako so pestre, da tudi mesojedci ne bomo opazili, da kaj manjka – ali pa jih dopolnimo še s kakšnim finim svežim sirom.

Vse, kar preostane je, da v svojih (večinoma prezasedenih) vsakdanih odmerimo nekaj časa, ki ga bomo namenili pripravi obrokov. Naj nas pri tem motivirajo slastne sestavine in odlični recepti.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.