Kaj boste skuhali danes?
Češnjeva marmelada s cimetom
Češnjeva marmelada s cimetom
Pripravite okusno češnjevo marmelado s cimetom. Za nasvete pri pripravljanju marmelade sledite tej povezavi.
Sestavine
- 1 kg izkoščičenih češenj
- 1 cimetova palčka
- lupina in sok 1 limone
- 330 g sladkorja
- 1 zavitek (25 g) želina 3:1
Najboljši recepti za praznično večerjo brez mesa
Pri načrtovanju prazničnega menija se tu in tam srečamo s kakšnim izzivom, a z malo ustvarjalnosti in dobre volje, bomo tega hitro rešili z naborom pestrih jedi, ki bodo
Meni za božično večerjo: klasika malo drugače
Praznični obed naj bo bolj poseben, slavnosten, a ni prav nič narobe, če se bomo pri tem oprli na preizkušene kombinacije okusov in preverjene tehnike.
Prekinite s tradicijo: novi naj božični piškoti
Prazniki so čas, ko se poklanjamo tradicija, pa tudi priložnost, da na pladnje postavimo kaj novega, drznejšega in igrivega.
Sestavine
- 1 kg izkoščičenih češenj
- 1 cimetova palčka
- lupina in sok 1 limone
- 330 g sladkorja
- 1 zavitek (25 g) želina 3:1
Postopek
Tretjino češenj grobo narežemo. Vse češnje damo v široko kozico, dodamo na pol prelomljeno cimetovo palčko, limonovo lupino in sok ter 1,5 dl vode. Vse skupaj nežno zavremo, nato ogenj zmanjšamo in kuhljamo 15 do 20 minut, večkrat premešamo in kuhamo, da se češnje zmehčajo.
Vrečko želina zmešamo z 2 žlicama sladkorja, ga dodamo sadju in dobro premešamo. Nato dodamo preostali sladkor in mešamo, da se raztopi. Ogenj povečamo, zavremo ter kuhamo na močnem ognju 3 minute, da se marmelada zgosti. Naredimo preizkus želiranja: žličko marmelade kanemo na ohlajen krožnik, in ko se ohladi, povlečemo skozi s prstom; če se vmes naredi prazen prostor, je marmelada kuhana, sicer postavimo kozico nazaj na ogenj, spet zavremo in kuhamo še nekaj minut. Preizkus želiranja ponovimo. Odstranimo cimet in z vročo marmelado napolnimo kozarce, dobro zapremo in shranimo.
Nasvet
Češnje ne vsebujejo veliko pektina, zato pri kuhanju češnjeve marmelade uporabimo želirno sredstvo. Marmelada je tako kuhana hitreje, je živahnejših barv in okusnejša.