
Kaj boste skuhali danes?
Češnjeva marmelada s cimetom
Češnjeva marmelada s cimetom

Pripravite okusno češnjevo marmelado s cimetom. Za nasvete pri pripravljanju marmelade sledite tej povezavi.
Sestavine
- 1 kg izkoščičenih češenj
- 1 cimetova palčka
- lupina in sok 1 limone
- 330 g sladkorja
- 1 zavitek (25 g) želina 3:1

Puhast posladek, ki navduši na prvi pogled
Za pozen zajtrk ali popoldanski 'pocartek' si bomo tokrat privoščili dutch baby – ponvičnik, ki ga spečemo v litoželezni ponvi ali ognjevarnem pekaču.

5 idej za okusno kosilo iz pečice
Ko ni časa ali volje, da bi stali za štedilnikom, na pomoč lahko priskoči pečica in pripravi odlično kosilo, ki prepriča tudi najbolj zahtevne gurmane.

Navdušujoče jedi z žara: ko poletje sreča jesen
Na žaru odlično pripravimo še kaj drugega kot zgolj klasiko.
Sestavine
- 1 kg izkoščičenih češenj
- 1 cimetova palčka
- lupina in sok 1 limone
- 330 g sladkorja
- 1 zavitek (25 g) želina 3:1
Postopek
Tretjino češenj grobo narežemo. Vse češnje damo v široko kozico, dodamo na pol prelomljeno cimetovo palčko, limonovo lupino in sok ter 1,5 dl vode. Vse skupaj nežno zavremo, nato ogenj zmanjšamo in kuhljamo 15 do 20 minut, večkrat premešamo in kuhamo, da se češnje zmehčajo.
Vrečko želina zmešamo z 2 žlicama sladkorja, ga dodamo sadju in dobro premešamo. Nato dodamo preostali sladkor in mešamo, da se raztopi. Ogenj povečamo, zavremo ter kuhamo na močnem ognju 3 minute, da se marmelada zgosti. Naredimo preizkus želiranja: žličko marmelade kanemo na ohlajen krožnik, in ko se ohladi, povlečemo skozi s prstom; če se vmes naredi prazen prostor, je marmelada kuhana, sicer postavimo kozico nazaj na ogenj, spet zavremo in kuhamo še nekaj minut. Preizkus želiranja ponovimo. Odstranimo cimet in z vročo marmelado napolnimo kozarce, dobro zapremo in shranimo.
Nasvet
Češnje ne vsebujejo veliko pektina, zato pri kuhanju češnjeve marmelade uporabimo želirno sredstvo. Marmelada je tako kuhana hitreje, je živahnejših barv in okusnejša.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Črni fižol v solati s prelivom čimičuri
Čimičuri doda piko na i tej posebni fižolovi solati
Dišeča juha s piščancem in lečo
Dišeča juha s piščancem, ki vas bo pogrela v času prehladov