© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Znižuje raven nevarnega holesterola ter krepi srce


Uredništvo
11. 11. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Če bomo pastinak iskali na tržnici, ga bomo običajno našli ob korenju in peteršilju. Čeprav je podoben korenju, je povsem drugačno živilo, z drugačnimi lastnostmi.

pastinak
Profimedia
Zdaj je najprimernejši čas, da ga poberete iz zemlje. Shranjujte ga enako kot korenje in drugo korenasto zelenjavo.

Čeprav je pastinak po okusu izjemno sladek, njegova zunanja podoba tega niti malo ne nakazuje. Zanimivo je, da so ga v Evropi, dokler niso poznali sladkorja, uporabljali za sladilo. Tako je v starih receptih naveden pri pripravi tort, marmelad, sirupov in sokov. Danes ga uporabljamo predvsem pri pripravi juh in enolončnic, odličen pa je tudi pečen v pečici, kot priloga k mesu.

Vlaknine in folati

Pastinak je izjemno bogat z vlakninami. Strokovnjaki menijo, da z njegovim uživanjem zmanjšamo tveganje za nastanek sladkorne bolezni. Znižuje raven nevarnega holesterola in je dober za srce. Odlična izbira je tudi pri dietah, saj nas bo nasitil za dlje časa in prav zaradi velikega deleža vlaknin poskrbel, da ne bomo imeli težav s prebavo.

Folati, ki jih vsebuje pastinak, spadajo med vitamine skupine B. Zaradi njih uživanje pastinaka priporočajo nosečnicam in ženskam, ki želijo zanositi. Sicer sodelujejo pri proizvajanju energije v telesu in so izjemno pomembni za delovanje živčnega sistema.

Preberite še

Kuhan, pečen ali surov

Pastinak je mogoče pripraviti na različne načine. Največ blagodejnih snovi boste zaužili, če si boste privoščili surovega, lahko pa ga pripravite tudi drugače. V nadaljevanju je nekaj napotkov.

pastinak, juha
Profimedia
Pastinakova juha je izjemno aromatična in zdrava. Dovolite, da vas prepriča sladkast okus, pomešan z vonjem korenja in peteršilja.

Sirove, zelenjavne in sadne plošče

Surov koren pastinaka, narezan na kolobarje ali palčke, lahko ponudite ob zelenjavnih narezkih in tako ga bo marsikdo z zanimanjem pokusil. Odlično se obnese tudi na sirnih ploščah in v družbi orehov ter drugih oreščkov, pri čemer poskrbi za nevtralizacijo močnih okusov. Pokusite ga denimo tudi na nabodalih z ananasom, jabolki, jagodami in grozdjem.

Solate

Zagotovo ne boste zgrešili, če boste nekaj nastrganega pastinaka dodali k solati iz redkve ali korenja. Nič manj okusna pa ne bo solata iz rdeče pese s tem dodatkom. Preizkusite pastinak v kombinaciji z grenkim radičem; sladko-grenka kombinacija se dopolnjuje s kakovostnim oljčnim oljem, domačim jabolčnim kisom ali sokom limone.

Sok

Pastinak lahko uporabite v sokovniku, a pazite, saj ima izjemno močan okus in aromo, zato ga redčite ali zmešajte z drugim sokom, denimo jabolčnim, višnjevim, korenčkovim, grozdnim.

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.